eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hivatalosan bejelentette képviselőjelöltségét Robert Kennedy unokája

Hivatalosan is bejelentette, hogy harcba száll az amerikai képviselőházi mandátumért csütörtökön Joseph Kennedy III, az 1968-ban meggyilkolt demokratapárti elnökjelölt és volt igazságügyi miniszter, Robert Fitzgerald Kennedy unokája.

A 31 éves Joseph Kennedy, aki jelenleg Massachusetts állambeli Middlesex megye ügyésze, a nyugállományba vonuló Barney Frank demokrata képviselő helyét kívánja megszerezni. Győzelme esetén az Egyesült Államok legendás és tragikus sorsú dinasztiája kétévi szünet után visszatérhet az országos politika színterére.

Bejelentésével az ifjú Kennedy nem keltett meglepetést, mert a múlt hónapban közölte, hogy feltáró bizottságot állít fel, ami a hivatalos versenybe szállást megelőző aktus. A dinasztia utolsó képviselője a szövetségi politikában Patrick Kennedy Rhode Island-i képviselő (a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor fia) volt, aki tavaly visszavonult a kongresszus alsóházából, és energiáit az agykutatás támogatásának szentelte.

"Hiszem, hogy ez az ország azon az egyszerű gondolaton alapul, hogy mindenki megérdemli a tisztességes bánásmódot a másik személy, vagy a kormánya által. Ez már nem így történik Amerikában" - hangsúlyozta Joseph Kennedy a kampánya weboldalán megjelent videoüzenetében.

"Massachusetts-szerte beszéltem az emberekkel, akik úgy gondolják, hogy Washington már nem őket szolgálja" - mondta a képviselőjelölt, aki igazságos adószabályozást ígért, amelyben a középosztálynak nem kell majd finanszíroznia a szupergazdagok adókedvezményeit.

Joseph Kennedy III. a Stanfordi és a Harvard egyetemen tanult, apja, Joseph P. Kennedy II. szintén kongresszusi képviselő volt. A politikusi babérokra pályázó jogász folyékonyan beszél spanyolul.

A Kennedy-dinasztiának 2010 januárjáig legalább egy tagja szolgált Washingtonban azóta, hogy a későbbi elnököt, JFK-t 1946-ban megválasztották szövetségi képviselőnek. Õ volt az Egyesült Államok eddigi talán legnépszerűbb és egyben egyetlen katolikus elnöke.

A nagy befolyású, ír származású családnak azóta, Patrick Kennedy visszavonulása után a közügyek igazgatása terén egy szerény kaliforniai városi közgyűlési hellyel kellett megelégednie, amelyet Bobby Shriver tölt be Los Angeles Santa Monica elővárosában. (A politikus JFK nővérének, a Speciális Olimpiát megalapító Eunice Kennedy Shrivernek a fia.)

A Kennedy-család a politikának köszönhette felemelkedését. A dinasztiaalapító, a "nagy fivérek", JFK, Robert és Edward apja, Joseph Kennedy nem jutott választott funkcióhoz Washingtonban, de Franklin Delano Roosevelt elnök kormányzása idején a szövetségi tőzsdefelügyelet első elnöke, majd Amerika londoni nagykövete volt.

JFK 1963-as történt meggyilkolása után ugyancsak merénylő golyója vetett véget öccse, Robert elnöki ambícióinak. Egy másik testvér, Edward minden idők egyik legbefolyásosabb szenátora lett.

A Kennedy-klán legutóbbi politikai kísérletei sikertelennek bizonyultak. Kathleen Kennedy Townsend (Robert lánya) 2002-ben sikertelenül próbálkozott Maryland állam kormányzói posztjának elnyerésével, Caroline Kennedynek (JFK lányának) pedig nem akadt elegendő támogatója a Demokrata Pártban, hogy harcba szállhasson Hillary Clinton 2009-ben megüresedett New York-i szenátori helyéért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×