eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tolerálják az anyagi egyenlőtlenséget a kínaiak

A Harvard Egyetem szociológus professzora szerint sokkal toleránsabbak az anyagi egyenlőtlenségekkel szemben a kínaiak, mint az európaiak. Gazdagok és szegények között ugyan nagy a szakadék, de az életszínvonal általános javulása kompenzálja azt.

Pekingi luxusáruház leírásával kezdi társadalmi egyenlőtlenségekkel foglakozó cikkét a Smart Planet, amely szerint a kínai társadalom elnézőbb azokkal a gazdagokkal szemben, akik számára a boltok az 1 millió dolláros karórát vagy a 160 ezer dolláros öltönyt kínálják. Elnézőek annak ellenére, hogy a Pekingben élők éves átlagkeresete a kormányzati adatok szerint alig 48 ezer dollár - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

Szakértők szerint a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségi együttható Kínában már magasabb, mint az Egyesült Államokban, ráadásul a szakadék gyorsabban nő, mint Brazíliában vagy Indiában. Az anyagi különbözőség a kínaiak figyelmét sem kerülte el: egy tavalyi kutatás szerint országuk egyik legsúlyosabb problémájának tartják azt. Ennek ellenére, a Harvard Egyetem szociológia professzora szerint, a szegények és a gazdagok közötti aránytalanság nem fog társadalmi instabilitáshoz vezetni Kínában.

Martyn Whyte professzor ezen kijelentését 2004 és 2009 közötti kínai kutatásaira alapozza, amelynek adatai szerint a kínaiak sok nemzetnél elnézőbb attitűddel bírnak a gazdagokkal szemben. 2004-es felmérése szerint Kínában tízből heten tartják túl magasnak a jövedelmi különbségeket, míg egyes európai országokban ez az arány meghaladja kilencet. Whyte professzor szerint ezek az arányok azóta sem változtak különösebben.

A harvardi szakértő szerint Kína relatív toleranciája több okra vezethető vissza. Először is a gazdagak számának, illetve a jövedelmi különbségek emelkedése mellett általános életszínvonal javulás megy végbe az országban, így még a rosszabb helyzetben élők is optimistábbak előrejutásukat illetően. Másodszor a kínai mentalitás értékeli a kemény munkát és az egyéni erőfeszítést, és hisz abban, hogy ezek segítségével érhetik el a legtöbbet. Whyte felmérései szerint tízből hat kínai meggyőződéssel vallja, hogy a kemény munkának meg lesz a jutalma.

A szakértő szerint tehát, bár a gazdagokkal szembeni ellenséges érzület létezik Kínában, csak azokkal szemben jelentkezik erőteljesen, akik visszaélnek pozíciójukkal, azt viszont nem bánják, ha valaki a saját erejéből, tudása és képességei segítségével lesz milliomossá, mint ahogy azt sem, ha az így megszerzett pénzét elherdálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×