eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szlovákia: nyíltan roma- és magyarellenes a kampány

A szlovákiai választási kampányban a roma-kérdés is hangsúlyos szerepet kap. A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt hirdetésein rasszista, nacionalista jellegű üzenetek jelentek meg, de nem hiányoznak a magyarellenes feliratok sem.

Egy hónappal az előrehozott választások előtt országszerte nagy figyelmet keltettek a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt óriásplakátjai, melyeken rasszista, nacionalista és magyarellenes jellegű üzenetek olvashatók. "Meddig fogunk még ráfizetni a cigányokra? Megváltoztatjuk!" - hangzik az egyik plakát felirata.

A Szlovák Nemzeti Párt óriásplakát-kampányával átlépte a szokványos politikai küzdelem határait és a rejtett rasszizmusból nyílt fajgyűlöletbe csapott át - véli Rudolf Chmel (Híd) kisebbségekért is felelős kormányalelnök. Chmel szerint az ilyen kijelentések szítják a romákkal szembeni feszültséget és gyűlöletet, különösen akkor, amikor a gazdasági válság következtében növekszik a munkanélküliség, valamint a jövőtől való félelem. Chmel nyilatkozatában leszögezi:Az említett gazdasági gondok miatt a romákat bűnbakként beállítani elfogadhatatlan rasszista populizmus. A Roma Únió párt élesen tiltakozott a plakátok ellen és feljelentést fontolgat

A magyar jellegű hirdetéseiben az SNS az aláírásgyűjtésében megfogalmazott témára köt, amiben a szlovák nyelv egyedüliségét betonozná be államnyelvi státuszában. "A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!" - hangzik egy másik új plakátjuk jelszava.

Egy másik képen megjelenik Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akinek a nemzetiek szerint süllyed a hajója, s azt sugallják, ez nekik köszönhető. "140 éve védjük a szlovák földet! Orbán hajója süllyed" - áll az óriásplakáton.

Korábban videókkal jelent meg a nemzeti párt, amiben békülékenyekebb hangnemet ütött meg, és inkább az EU-ellenességet hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×