eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nehézfegyverekkel lövik a lakosságot Szíriában

Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de az ENSZ-szel közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát - közölte a pánarab szervezet főtitkára a világszervezet főtitkárával, Ban Ki Munnal.

Nabíl el-Arabi az ENSZ segítségét kérte a misszió megszervezéséhez - mondta Ban Ki Mun szerdán újságíróknak, miután telefonon beszélt az Arab Liga vezető tisztségviselőjével. A világszervezet kész segíteni - közölte az ENSZ-főtitkár, de hozzátette, hogy egyelőre semmilyen kérdést nem döntöttek el.

Az Arab Liga első megfigyelő missziója decemberben utazott Szíriába, létszáma elérte a 165 főt, de az egyre hevesebb erőszakcselekmények miatt a szervezet január 28-án felfüggesztette a csoport működését. Hat Perzsa-öböl menti ország, Marokkó és Jordánia kivonta belőle saját kontingensét, de a többiek még mindig Szíriában tartózkodnak. A liga külügyminiszterei vasárnap találkoznak, hogy megvitassák a misszió kudarcának okait.

Szerdán Szíriában folytatódott a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg ostroma Homsz városa ellen, amelyben nagy számban vannak felkelők. Aktivisták szerint ezen a napon 50 ember halt meg a városban.

"Az a félelmetes kegyetlenség, amely Homszban tapasztalható - tudniillik nehézfegyverekkel lövik a lakónegyedeket - sajnos arra enged következtetni, hogy a helyzet csak súlyosbodni fog" - jelentette ki az ENSZ-főtitkár, és a szíriai elnököt tette ezért felelőssé.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×