eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sorra távoznak Damaszkuszból a nagykövetek

Három nagy EU-tagállam kedden konzultációkra hazahívta nagykövetét Szíriából. Madrid, Párizs és Róma az arab országban fokozódó erőszakkal indokolta a lépést. Az Öböl Menti Együttműködési Tanácshoz tartozó hat ország is visszarendelte damaszkuszi nagykövetét, és azonnali távozásra szólította fel a szíriai diplomáciai képviselet vezetőjét, válaszul a szíriai ellenzékkel szembeni erőszak erősödésére.

A európai három országgal ellentétben az Európai Unió nem tervezi Damaszkuszban működő diplomáciai képviselete vezetőjének hazarendelését. Mint egy brüsszeli szóvivő közölte, az EU fontosnak tartja, hogy helyszínen tartózkodó emberei révén szerezzen információkat a Szíriában zajló fejleményekről, főleg azért, mert az arab országban nem szabad a sajtó.

Az EU-tagállamok új szankciókat terveznek Szíria ellen, végső döntés február 27-én várható - közölték Brüsszelben. A tervezett büntető intézkedések között szerepel a szíriai nemzeti bank külföldi követeléseinek befagyasztása, a bankkal folytatott tranzakciók megtiltása. Úgyszintén betiltaná az EU a foszfát-, gyémánt- és nemesfém-kereskedelmet Szíriával.

Kína új diplomáciai kezdeményezésre készül Szíria ügyében. A pekingi külügyminisztérium szóvivőjének keddi bejelentése szerint a kelet-ázsiai ország diplomatákat küldene más országokba a szíriai probléma megvitatása céljából. Liu Vej-min szóvivő leszögezte, hogy hazája "konstruktív szerepet" akar játszani a konfliktus "politikai megoldásának előmozdítása" terén.

Új kezdeményezésre készül Törökország is - jelentette be Recep Tayyip Erdogan kormányfő, "a civilizált világot ért fiaskónak" minősítve azt, hogy az orosz és a kínai ENSZ-nagykövet szombaton megvétózta a Szíriára vonatkozó BT-határozatot. Ankara azokat az országokat akarja bevonni kezdeményezésébe, amelyek a szíriai nép oldalán és a damaszkuszi rezsimmel szemben állnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×