eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Portugália is adóssága elengedésre szorulhat

Hiába vezetett be drasztikus megszorításokat Portugália, úgy tűnik, megfertőzi a "görög vírus", és adóssága egy részének elengedését kell majd kérnie. Csütörtökön az égbe szöktek a Lisszabon által fizetendő kamatok, miközben az országnak 17 milliárd eurót kell visszafizetnie az idén.

A Standard and Poor's hitelminősítő épp egy hete sorolta Portugáliát a bóvli befektetési kategóriába, és az, hogy csütörtökön a sokkoló 14 százalék fölé ugrottak a 10 éves lejáratú állampapírok hozamai, ennek is betudható.

A nagy ügynökségek közül a legrégebbi, amely inkább tartja magát "hírnöknek", mint az eseményeket befolyásoló játékosnak, azonban a múlt héten arra figyelmeztette az EU-t, hogy a megszorítások erőltetésével rontja a gazdaság növekedési esélyeit, és ördögi kör alakulhat ki. Azaz további, a lakosságot sújtó intézkedéseket kell majd hozni, amit az már nehezen visel majd el.

Ez történhet Portugáliában is, ahol az EU eddig méltatta Pedro Passos Coelho miniszterelnök erőfeszítéseit, és ahol a szakszervezetek és munkavállalók eddig jobbára tűrtek, nem volt példa a görögországihoz hasonló tiltakozómozgalomra.

Elemzők szerint megnőtt az esélye, hogy a takarékoskodás ellenére Portugália 5 éven belül csődbe mehet - a Citigroup szerint az idén közel 6, jövőre, több mint 3 és fél százalékkal zsugorodik az ország gazdasága - idézi a Telegraph. "Így nagyon nehéz lesz folytatni a megszorításokat" - mondta a bankcsoport elemzője.

"Jelentős hajvágás, azaz adósságleírás nélkül nem állítható az ország stabil pénzügyi pályára. 2012 végére vagy 2013-ra 35 százalékos hajvágásra számítunk" - tette hozzá Jürgen Michels, a Citigroup európai elemzője.

Portugália számára - amelynek államadóssága a GDP 113 százalékát teszi ki - nem az a gond, hogy kezd kifogyni a pénzből - mivel az IMF/EU/Európai Központi Bank mentőcsomagja miatt 2013-ig biztonságban van. A baj az, hogy a portugál cégek is súlyosan eladósodottak, és hogy számukra fojtogatóan magasak a hitelkamatok.

A kormány egyfajta "belső leértékelést" akar bevezetni: növelné a cégek versenyképességét azzal, hogy csökkenti adóterheiket, de ezzel saját adóbevételeit is mérsékli.

Az EU vezetői azt ígérték, hogy a portugál papírokba befektetőket nem kényszerítik adósságleírásra, mint ahogy azt tették a görög állampapírok vásárlóival. Ha betartják az ígéretet, akkor EU alapokból támogathatják meg Portugáliát - amelynek lassú lefolyású drámája fogja meghatározni az eurózóna sorsát - jegyzi meg a Telegraph.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×