eur:
388.98
usd:
360.77
bux:
68738.2
2024. május 7. kedd Gizella

Etiópiai merénylet: Eritreából érkeztek a támadók

Az etióp kormány közleményben erősítette meg azt a gyanúját, hogy a szomszédos Eritreából érkeztek azok a merénylők, akik kedden kioltották öt külföldi életét Afari térségében. Orbán Viktor miniszterelnök az Etiópiában megsérült magyarok ellátásának, illetve hazaszállításának gyors és zökkenőmentes biztosítására utasította a külügyminisztert és Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját.

Az áldozatok között két magyar is van, rajtuk kívül két német és egy osztrák állampolgár halt meg a támadásban.

Bereket Simon, etióp kormányszóvivő "nyílt terrorista cselekedetnek" nevezte a támadást. Közölte, hogy az etióp hatóságok minden lehetőt megtesznek annak érdekében, hogy a feltárják a merénylet hátterét.

A vizsgálat eddigi menete arra mutat, hogy az eritreai kormány áll a merénylet mögött, mert érdeke, hogy destabilizálja a térség helyzetét, különösen most, hogy hamarosan Addisz-Abeba ad otthont az Afrikai Unió csúcsértekezletének.

A szóvivő szerint a nemzetközi közösségnek komolyan kell venni térség biztonságának aláásására irányuló eritreai mesterkedéseket. Hozzátette: félő, hogy az akció során elrabolt személyeket eritreai területre hurcolták.

Az Afrikai Unió eritreai nagykövete már korábban visszautasította a Addisz-Abeba vádját. "Szánalmas hazugság" - szögezte le Girma Asmerom.

Orbán Viktor az Etiópiában megsérült magyarok ellátásának, illetve hazaszállításának gyors és zökkenőmentes biztosítására utasította a külügyminisztert és Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A TEK fegyvertelen különítménye szerda délután elindult Etiópiába.
Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Elárasztották Európa kikötőit a kínai autók, valamelyik több mint egy éve áll ott

Elárasztották Európa kikötőit a kínai autók, valamelyik több mint egy éve áll ott

Nemrég jelentek meg az első jelentések azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb európai kikötőket elárasztották a kínai autók, és a logisztikai kapacitások hiányában, valamint az elektromos autók iránti lassuló kereslet következtében ezek akár másfél évig tömegével állnak a kikötőkben. Most a nyugat-európai sajtó ismét elővette a témát, így pontosabb képet kapunk róla, hogy mi a helyzet a kikötőkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×