eur:
391.05
usd:
366.27
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Síita zarándokok ellen követtek el merényletet Dél-Irakban

Legalább tizenöt emberrel - köztük tizenegy rendőrrel - végzett egy öngyilkos merénylő szombaton a dél-iraki Bászrában, aki síita zarándokokat szemelt ki robbantásos támadása célpontjául - közölte a rendőrség.

A rendőrnek öltözött merénylő egy ellenőrző pont mellett hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, az arbain vallási ünnep végén. Ez a síiták által különösen tisztelt, a VII. században, csatában megölt Huszein imám halála miatti negyvennapos gyász végét jelentő megemlékezés. A szigorú biztonsági intézkedések ellenére ebben az időszakban sok merényletet követnek el Irakban.

Legalább tizenöt ember életét vesztette, köztük tizenegy rendőr, másik negyven ember pedig megsebesült rendőrségi források szerint. Egy bászrai kórház később huszonöt halottról számolt be.

Irakban az elmúlt hetekben sokan haltak meg zarándokok elleni merényletekben. E támadások közül sokat öngyilkos merénylők robbantással vittek véghez - ez az elkövetési mód a szunnita al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szárnyára jellemző.

Az újabb merénylet olyan időszakban történt, amikor a síita vezetésű iraki kormányt sújtó politikai válság miatt többen attól tartanak, hogy az arab országban felújulhatnak a korábbi felekezetközi erőszakos cselekmények. Az aggodalmakat erősíti az is, hogy az amerikai katonákat a múlt év végén kivonták Irakból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×