eur:
391.04
usd:
366.09
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Washington nagykövetet küld Mianmarba

Az Egyesült Államok és Mianmar kölcsönösen nagykövetet küld egymás fővárosába, miután a délkelet-ázsiai országban szabadon bocsátották a politikai foglyokat, és reformokat hajtottak végre - közölte pénteken Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője nyilatkozatával arra reagált, hogy Thein Szein mianmari elnök kegyelmi rendeletet bocsátott ki, és szabadon bocsáttatott több száz foglyot, köztük a legismertebb politikai elítélteket.

Barack Obama elnök közleményt adott ki, amelyben az intézkedést "a demokratikus reform érdekében tett jelentős előrelépésnek" nevezte.

Az Egyesült Államok az 1988-ban végrehajtott katonai puccs és a demokráciát követelő tüntetések elfojtása nyomán ügyvivői szintre fokozta le diplomáciai képviseletét az akkor még Burmának hívott országban. Washington több nyugati kormánnyal együtt gazdasági szankciókat léptetett életbe a rezsim ellen.

Mianmarban a tavaly márciusban megtartott választások nyomán egy névlegesen polgári vezetés került hatalomra, amely ugyan még mindig erős szálakkal kötődik a hadsereghez, de egy sor reformintézkedést léptetett életbe. Az új kormány novemberben szabadon bocsátotta az ország leghíresebb politikai foglyát, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, akivel Hillary Clintonnak a decemberi mianmari látogatása során módja volt találkozni.

Clinton pénteken kijelentette, hogy a hétvégén fel fogja hívni Thein Szein elnököt és Aung Szan Szú Kjit, hogy megerősítse elkötelezettségét a demokratikus átalakulás támogatása mellett. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Mianmarral az ottani etnikai kisebbségek aggályainak orvoslásában, valamint abban, hogy biztosítsák az április 1-jén megtartandó időközi választások szabad és tisztességes lebonyolítását és az összes politikai fogoly szabadon bocsátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×