eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az Európai Néppárt az Európai Bizottság ajánlásait fogja támogatni Magyarországgal kapcsolatban

Az Európai Néppárt az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak azon ajánlásait fogja támogatni, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljes mértékben eleget tegyen az Európai Unió jogi előírásainak - hangsúlyozta pénteken kiadott közös nyilatkozatában Wilfried Martens, a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú Néppárt elnöke, valamint Joseph Daul, az európai parlamenti (EP-) pártfrakció vezetője.

Martens és Daul annak nyomán nyilatkozott az új magyar alkotmány életbe lépésével kapcsolatos kérdésekről, hogy a zöldpárti EP-frakció Magyarország elleni eljárást kezdeményezett az uniós alapértékek sérelmére hivatkozva. A liberálisok ehhez csatlakoztak, a szocialisták pedig felszólították José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy tájékoztassa az EP-t, milyen lépéseket kíván tenni Magyarországgal kapcsolatban.

Az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozik a Fidesz is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Néppárt egyik alelnöke. A néppárti a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.

Martens és Daul a közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a magyar parlament tavaly áprilisban fogadta el az új alkotmányt, "amely egy 1949-es keltezésű sztálinista típusú alkotmány helyébe lépett". Magyarország volt az egyetlen olyan közép-európai állam, amely nem alkotott új alaptörvényt a kommunizmus bukása után - tették hozzá. A két néppárti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar alkotmány tartalmazza az uniós alapjogi charta előírásait, valamint "egy új, tisztességesebb választási rendszert, amely megadja a lehetőséget a kisebbségeknek a parlamenti képviseletre".

Ugyanakkor - folytatta Martens és Daul - ismeretes, hogy az Európai Bizottság felvetett több kérdést a jogalkotás néhány elemével kapcsolatban, és a testület jelenleg az angol, valamint a francia fordítás alapján azt vizsgálja, hogy ezek az elemek összhangban vannak-e az uniós joggal.

A néppárti vezetők utaltak arra, hogy az EU alapszerződése alapján az Európai Bizottságnak - az Európai Unió Bíróságának ellenőrzése mellett - felügyeletet kell gyakorolnia az uniós jog alkalmazása fölött.

"Szükségtelen is mondani, hogy az ENP támogatni fogja a bizottság ajánlásait, amelyek biztosítani fogják azt, hogy Magyarország teljes összhangban legyen az EU-joggal. Ebben az értelemben bízunk abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szorosan együtt fog működni a bizottság vezetőségével, annak érdekében, hogy biztosítsa a jogalkotás összhangját az EU-joggal, valamint - ha az szükséges - a módosítások megtételét" - fogalmazott Wilfried Martens és Joseph Daul.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×