eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Aláírhatja Obama elnök a katonai büdzsét

Az amerikai szenátus megszavazta az Egyesült Államok 2012-es évi, 662 milliárd dolláros katonai költségvetését. A képviselőház már az előző nap megszavazta a javaslatot, így az most már Barack Obama elnök elé kerül aláírásra és kihirdetésre.

A szenátus 86-13 arányban szavazta meg a törvényt, amely egy kompromisszumos változat a két ház szövegverziója között.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet magában foglalja azt a vitatott rendelkezést is, amely kiterjeszti a hadsereg illetékességét az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított személyek fogva tartásával kapcsolatban. A katonák illetékességi köre korábban csak a külföldön elfogott, külföldi állampolgárságú terroristákra terjedt ki, a most elfogadott jogszabály-tervezet értelmében azonban kiterjed az Amerikában letartóztatott amerikai állampolgárokra is.

A kitétellel kapcsolatban Barack Obama elnök, aki azt szorgalmazza, hogy a terroristákkal kapcsolatban a szövetségi polgári hatóságok járjanak el, korábban vétót helyzetet kilátásba, ám röviddel a képviselőházi szavazás eltekintett ettől. A Fehér Ház csütörtöki közleménye méltatta, hogy a törvénytervezeten egy sor módosítást hajtottak végre, de aggodalmát fejezte ki a jogállamiság elveinek betartásával kapcsolatban, és jelezte, hogy az eljárás módosítását fogja kezdeményezni.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet új szankciókat tartalmaz az iráni központi bank ellen, és "megelőző intézkedésként" befagyasztja a Pakisztánnak folyósítandó támogatások 700 millió dolláros tételét is arra az esetre, ha Iszlámábád nem bizonyítja, hogy tett lépéseket az afganisztáni amerikai erők elleni támadások megállítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×