INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Metrósztrájk karácsonykor?

InfoRádió / MTI
Sztrájkra készülnek karácsony másnapján a londoni metrósok, mert a munkáltató, a London Underground nem hajlandó a szakszervezet által követelt mértékben, vagyis a háromszorosára emelni az ünnepi munkavégzés után járó pótlékot.

A december 26-ára tervezett metrósztrájk különösen nagy felfordulással fenyeget, ugyanis Nagy-Britanniában hagyományosan azon a napon kezdődik a karácsonyi nagy árleszállítás, és rendszerint milliók lepik el a bevásárlónegyedeket.

A londoni metróvezetők szakszervezete (Aslef) azonban szerdán bejelentette, hogy december 26-ára - valamint a tárgyalások sikertelensége esetén január 6-ára, február 3-ára és 13-ára - 24 órás munkabeszüntetéseket hirdet. Az érdekképviselet közölte, hogy a 2200 londoni metróvezető 92,3 százaléka voksolt a sztrájksorozatra.

A londoni metrósok tavaly is sztrájkoltak karácsony másnapján, és az akkori akció súlyos közlekedési fennakadásokat okozott Nyugat-Európa legnagyobb városában.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metrót naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, és egyes központi vonalakon hétvégén és ünnepnapokon gyakran nagyobb a forgalom, mint hétköznap.

A London Underground szerdán "felháborítónak" nevezte az Aslef ünnepi pótlékemelési követelésének mértékét, és felszólította a szakszervezetet a meghirdetett sztrájkok lefújására.

Londonban egy tapasztalt metróvezető éves keresete pótlékokkal együtt megközelíti az 50 ezer fontot (18 millió forint). Az éves alkalmazotti átlagfizetés 25 ezer font Nagy-Britanniában.

A címlapról ajánljuk