eur:
395.83
usd:
367.32
bux:
65309.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Metrósztrájk karácsonykor?

Sztrájkra készülnek karácsony másnapján a londoni metrósok, mert a munkáltató, a London Underground nem hajlandó a szakszervezet által követelt mértékben, vagyis a háromszorosára emelni az ünnepi munkavégzés után járó pótlékot.

A december 26-ára tervezett metrósztrájk különösen nagy felfordulással fenyeget, ugyanis Nagy-Britanniában hagyományosan azon a napon kezdődik a karácsonyi nagy árleszállítás, és rendszerint milliók lepik el a bevásárlónegyedeket.

A londoni metróvezetők szakszervezete (Aslef) azonban szerdán bejelentette, hogy december 26-ára - valamint a tárgyalások sikertelensége esetén január 6-ára, február 3-ára és 13-ára - 24 órás munkabeszüntetéseket hirdet. Az érdekképviselet közölte, hogy a 2200 londoni metróvezető 92,3 százaléka voksolt a sztrájksorozatra.

A londoni metrósok tavaly is sztrájkoltak karácsony másnapján, és az akkori akció súlyos közlekedési fennakadásokat okozott Nyugat-Európa legnagyobb városában.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metrót naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, és egyes központi vonalakon hétvégén és ünnepnapokon gyakran nagyobb a forgalom, mint hétköznap.

A London Underground szerdán "felháborítónak" nevezte az Aslef ünnepi pótlékemelési követelésének mértékét, és felszólította a szakszervezetet a meghirdetett sztrájkok lefújására.

Londonban egy tapasztalt metróvezető éves keresete pótlékokkal együtt megközelíti az 50 ezer fontot (18 millió forint). Az éves alkalmazotti átlagfizetés 25 ezer font Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×