eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Londoni elemzők: olcsóbb lenne az euróövezet megmentése a felbomlásnál

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezet felbomlásának költségeinél sokkal olcsóbb lenne, ha az eurójegybank (EKB) közvetlen kötvénypiaci intervencióval megmentené a legnagyobb adósság-refinanszírozási terhekkel küszködő tagállamokat.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport csütörtökön Londonban ismertetett negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió szétesésének kockázata csökkent ugyan a múlt heti EU-csúcson elhatározott "helyes irányú" intézkedések nyomán, e kockázat azonban változatlanul fennáll, tekintettel arra, hogy 2012-ben "nagyon nagy összegű" szuverén euróövezeti adósságok refinanszírozása válik szükségessé.

A ház szerint azonban "kétségtelen" az is, hogy az euróövezet felbomlása "nagyon magas költségekkel járna" Európában és a világgazdaság egészében. Ezért "valószínűnek tűnik", hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint a valutaunió szétesése.

Az Ernst & Young londoni elemzői szerint ha az eurójegybank a következő két évben például ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes, de likviditáshiányos euróövezeti kormányok kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×