eur:
393.78
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Két év börtönre ítéltek egy egyiptomi bloggert

Fellebbezés után két év börtönbüntetésre ítélte egy katonai bíróság a fegyveres erőket bíráló Majkel Nabil bloggert, aki éhségsztrájkkal tiltakozik az ítélet ellen.

Nabilt emellett 200 egyiptomi font fizetésére kötelezték.

A fellebbviteli bíróság szerint Nabil tette nem a szólás- és véleményszabadság kategóriájába tartozott, hanem rágalmazás és becsületsértés volt a fegyveres erőkkel szemben.

A 26 éves férfit egy katonai bíróság három év elzárásra ítélte áprilisban azon a címen, hogy blogjában megsértette a hadsereget. Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök bukása óta ez az első eset, hogy egy internetes naplót vezető személyt vontak felelősségre.

Nabil augusztusban éhségsztrájkba kezdett. Fivére, Mark elmondása szerint eddig tejet és gyümölcslét is ivott, de mostantól csak vizet fog.

A blogger esete nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Az Amnesty International jogvédő szervezet a férfi azonnali elengedésére szólította fel a hatóságokat. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet pedig óvott attól, hogy Majkel Nabil "a Mubarak utáni Egyiptom jelképe legyen, ahol elnyomás és igazságtalanság tombol".

Az utóbbi időben élesen bírálták a hadsereget, mert több ezer civilt állított katonai bíróság elé agresszió, erőszak vagy éppen rágalmazás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×