INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Van Rompuy gyors eljárásra számít

Infostart / InfoRádió
Jerzy Buzek leköszönő elnök búcsúbeszédével zárul az Európai Parlament eheti plenáris ülése. Strasbourgban több jogszabály elfogadása várható.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnökének beszédével vette kezdetét az Európai Parlament plenáris ülése kedden. A tanács állandó elnöke megerősítette a múlt heti uniós csúcson hozott döntést, és közölte: reményei szerint legkésőbb márciusra a tagállamok aláírják az új szerződés szövegét, amely rá néhány hónappal ratifikálható lesz. Herman Van Rompuy jelezte: ebben számít az EP együttműködésére is.

Az Európai Parlament várhatóan kedden szavaz több javaslatról is. Az egyik szerint az egyik EU-országban áldozatvédelemben részesülőknek akkor is hasonló védelmet kell kapniuk, ha egy másik tagállamba költöznek. A nemzeti kormányokkal előzetesen már egyeztetett új szabályok többek között a nemi erőszak, zaklatás, emberrablás, illetve gyilkossági kísérlet áldozataira vonatkoznak.

Egy másik jogszabálytervezet szerint az unión kívülről érkező, legálisan az EU-ban dolgozó bevándorlók számára a munkakörülmények, a társadalombiztosítás és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés területén az uniós polgárok jogaihoz hasonlókat kell biztosítani. A most tárgyalt szabályozás nem terjed ki többek között a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, a menekültekre, a kihelyezett munkavállalókra, az idénymunkásokra és a vállalaton belül áthelyezett dolgozókra.

Végül szavaznak a képviselők ma arról is, hogy érthető formában, azonnal tájékoztatni kell az eljárási jogairól azokat, akiket az EU-ban bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak. A tervezet értelmében a letartóztatott vagy fogva tartott gyanúsítottaknak át kell adni egy a jogaikat felsoroló dokumentumot is. A jogszabály elfogadását követően a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy nemzeti jogrendszerükbe átültessék az új szabályokat.

A szavazások után, délután a képviselők a pénzügyi válságnak az európai védelmi szektorra gyakorolt hatásáról, az emberi jogok helyzetéről, az EU-orosz kapcsolatokról, valamint a szíriai helyzetről vitáznak Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Szerdán adják át az úgynevezett Szaharov-díjat az "arab tavasz" képviselőinek. Az demokráciáért és emberi jogokért való kiállásáért a kitüntetés mellé járó 50 ezer eurós pénzdíjat Strasbourgban egy egyiptomi, egy líbiai és egy szíriai személy vesz részt. A negyedik díjazott jelenleg is rejtőzködni kénytelen a szír hatóságok elől, a tunéziai kitüntetett pedig posztumusz elismerésben részesült.

Csütörtökön Jerzy Buzek búcsúbeszédet tart a plenáris ülés résztvevői előtt. A parlamenti elnök hivatali ideje 2012. január 17-én jár le, ekkor választják meg utódját.


A címlapról ajánljuk