eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Van Rompuy gyors eljárásra számít

Jerzy Buzek leköszönő elnök búcsúbeszédével zárul az Európai Parlament eheti plenáris ülése. Strasbourgban több jogszabály elfogadása várható.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnökének beszédével vette kezdetét az Európai Parlament plenáris ülése kedden. A tanács állandó elnöke megerősítette a múlt heti uniós csúcson hozott döntést, és közölte: reményei szerint legkésőbb márciusra a tagállamok aláírják az új szerződés szövegét, amely rá néhány hónappal ratifikálható lesz. Herman Van Rompuy jelezte: ebben számít az EP együttműködésére is.

Az Európai Parlament várhatóan kedden szavaz több javaslatról is. Az egyik szerint az egyik EU-országban áldozatvédelemben részesülőknek akkor is hasonló védelmet kell kapniuk, ha egy másik tagállamba költöznek. A nemzeti kormányokkal előzetesen már egyeztetett új szabályok többek között a nemi erőszak, zaklatás, emberrablás, illetve gyilkossági kísérlet áldozataira vonatkoznak.

Egy másik jogszabálytervezet szerint az unión kívülről érkező, legálisan az EU-ban dolgozó bevándorlók számára a munkakörülmények, a társadalombiztosítás és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés területén az uniós polgárok jogaihoz hasonlókat kell biztosítani. A most tárgyalt szabályozás nem terjed ki többek között a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, a menekültekre, a kihelyezett munkavállalókra, az idénymunkásokra és a vállalaton belül áthelyezett dolgozókra.

Végül szavaznak a képviselők ma arról is, hogy érthető formában, azonnal tájékoztatni kell az eljárási jogairól azokat, akiket az EU-ban bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak. A tervezet értelmében a letartóztatott vagy fogva tartott gyanúsítottaknak át kell adni egy a jogaikat felsoroló dokumentumot is. A jogszabály elfogadását követően a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy nemzeti jogrendszerükbe átültessék az új szabályokat.

A szavazások után, délután a képviselők a pénzügyi válságnak az európai védelmi szektorra gyakorolt hatásáról, az emberi jogok helyzetéről, az EU-orosz kapcsolatokról, valamint a szíriai helyzetről vitáznak Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Szerdán adják át az úgynevezett Szaharov-díjat az "arab tavasz" képviselőinek. Az demokráciáért és emberi jogokért való kiállásáért a kitüntetés mellé járó 50 ezer eurós pénzdíjat Strasbourgban egy egyiptomi, egy líbiai és egy szíriai személy vesz részt. A negyedik díjazott jelenleg is rejtőzködni kénytelen a szír hatóságok elől, a tunéziai kitüntetett pedig posztumusz elismerésben részesült.

Csütörtökön Jerzy Buzek búcsúbeszédet tart a plenáris ülés résztvevői előtt. A parlamenti elnök hivatali ideje 2012. január 17-én jár le, ekkor választják meg utódját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×