INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Fed nem változtatott irányadó kamatán

InfoRádió / MTI
A Fed kamatdöntő ülését követően nem változtatott gyakorlatilag nulla irányadó kamatán.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris testülete, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) 9-1-es szavazati aránnyal a 0,00-0,25 százalékos irányadó kamat szinten tartása mellett döntött kedden, idei utolsó kamatdöntő ülésén.

A kamat 2008 decembere óta van a jelenlegi alacsony, gyakorlatilag nulla szinten. 2007 nyarán, a pénzügyi válság kitörése előtt a kamat még 5,25 százalékon állt.

A kamatdöntésről szóló közleményben nem tett említést a Fed arról, hogy fontolgat-e bármilyen lépést a gazdaság élénkítése céljából. A Fed csak annyit közölt, hogy az amerikai gazdaság mérsékelten erősödik, a lakossági kiadások nőttek.

A közleményből kitűnik, hogy a kamatalakítókat aggasztja a továbbra is magas munkanélküliség. A dokumentum szerint lassul a globális gazdaságnövekedés, részben az euróövezeti adósságválság hatására.

A szakértők egy része arra számított, hogy a Fed már a jövő év elején újabb kötvényvásárlási programba kezd a gazdaság élénkítése céljából, és ezt szóban előkészíti a keddi ülés jegyzőkönyvében.

A New York-i tőzsdemutatók gyengültek a bejelentés előtti szintről, tovább csökkent az arany ára, a dollár pedig erősödött az euróhoz képest.

A címlapról ajánljuk