INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az Egységes Oroszország csak a voksok felére számíthat

InfoRádió / MTI
A hatalom pártja, az Egységes Oroszország a voksok 50,2 százalékát tudhatja magáénak a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok 83,17 százalékának összeszámlálása után - közölte hétfőn hajnalban az orosz Központi Választási Bizottság (CIK). A választások kapcsán 1300, a szavazatszámlálásnál észlelt jogsértésről érkezett jelzés a Golosz (Hang) jogvédő szervezethez.

A még nem végleges adatok szerint a második helyen az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja áll, a szavazatok 19,18 százalékával, a harmadik az Igazságos Oroszország 12,93 százalékkal, a negyedik pedig Oroszország Liberális Demokrata Pártja 11,67 százalékkal.

A hétszázalékos bejutási küszöb alatt marad változatlanul a liberális Jabloko 2,96 százalékkal, illetve az Oroszország Patriótái 0,96 százalékkal és a Igaz (Jobboldali) Ügy párt 0,58 százalékkal.

A részvételi arány megközelíti a hatvan százalékot. A választási bizottság az összes leadott szavazat közel egy százalékát nyilvánította érvénytelennek.

A választások kapcsán 1300, a szavazatszámlálásnál észlelt jogsértésről érkezett jelzés a Golosz (Hang) jogvédő szervezethez, amely hétfőn hajnalban közzétett közleménye szerint független jelentést készít elő a törvénysértésekről.

A Golosz moszkvai közleménye szerint megfigyelőinek jó részét eltávolították a szavazókörletekből, de ennek ellenére maradt lehetőség a jelentéskészítésre a szavazatszámlálás korrektségéről.

Lilija Sibanova, a jogvédő szervezet vezetője szerint, a 48 oroszországi régióból ötben meghiúsították a Golosz képviselőinek megfigyelő tevékenységét. A cseljabinszki, a szamarai, a nyizsegorodi területeken és Szentpéterváron a Golosz megfigyelőinek 20-50 százalékát távolították el a szavazóhelyiségekből, az ivanovói területen a 38 megfigyelőből 36-ot zártak ki. Számos megfigyelőt közvetlenül a szavazatszámlálás megkezdése előtt távolítottak el a körletekből.

Az elsősorban a voksolások monitoringjával foglalkozó Goloszra már korábban is nagy nyomás nehezedett az orosz hatóságok részéről, Sibanovát szombaton fél napra őrizetbe is vették a seremetyevói repülőtéren.


A címlapról ajánljuk