eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A mérsékelt iszlamisták győztek a marokkói parlamenti választáson

A mérsékelten iszlamista, ellenzéki Igazság és Fejlődés Párt (PJD) győzött a Marokkóban szombaton tartott előre hozott parlamenti választáson, így e párt adja majd az ország új miniszterelnökét.

A hivatalos végeredmény szerint a PJD 107 képviselőt küldhet a 395 tagú alsóházba. A második helyen a nacionalista Isztiklal (Függetlenségi Párt) végzett 60 mandátummal. A ranglistán két liberális párt következik, a Nemzeti Tömörülés a Függetlenségért és a Hitelesség, valamint a Modernség Pártja 52, illetve 47 képviselővel.

A Népi Erők Szocialista Szövetsége (USFP) nevű baloldali haladó párt 39, a konzervatív Népi Mozgalom 32, a liberális Alkotmányos Szövetség 23, a baloldali Haladás és Szocializmus Pártja pedig 18 mandátumhoz jutott. Még további tíz pártnak sikerült képviselőt küldenie a parlamentbe, ötnek egy-egyet, négynek kettőt-kettőt, egynek, a Munkáspártnak pedig négyet.

Abdelilah Benkiran, a PJD vezetője már szombaton jelezte, hogy pártja fejleszteni akarja Marokkó és a nyugati országok viszonyát, s ez utóbbiaknak nincs miért félniük a PJD-től.

Az arab tavasz által legkevésbé érintett észak-afrikai országban 45,40 százalékos volt a választási részvétel. VI. Mohamed király az alkotmánynak megfelelően a győztes párt vezetőjét kéri fel miniszterelnöknek. A PJD mérsékelten iszlamista, lojális a királyhoz, elismeri vallási vezetői szerepét.

2010 végétől az arab világban demokráciakövetelő tüntetések sorozata söpört végig, így Marokkóban is utcai tüntetések zajlottak több demokráciát, kevesebb korrupciót és alacsonyabb élelmiszerárakat követelve. VI. Mohamed király kezdeményezte az alkotmány reformját, amelyet 2011. július 1-jén elsöprő többséggel hagytak jóvá. Az új alaptörvény legfontosabb vívmányai: a hatalmi ágak hatásköreinek kiegyensúlyozása a miniszterelnök javára, az igazságszolgáltatás függetlenségének növelése és a szabadságjogok bővítése az uralkodó vezető szerepének megőrzése mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×