eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A polgármester is megszakítja szabadságát a londoni zavargások miatt

Ismét rendőrökkel csaptak össze fiatalok hétfőn London Hackney városrészében. Theresa May belügyminiszter már visszatért Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt, és hazatér Boris Johnson polgármester is.

A BBC szerint jelenleg mintegy 200 rohamrendőr van az utcákon, ahol a randalírozók kövekkel dobálták meg őket. A botokkal és fémrudakkal felszerelkezett fiatalok rendőrautókat is megrohamoztak.

Délután Nick Clegg miniszterelnök-helyettes Tottenhambe látogatott, ahol a zavargások kezdődtek. A politikus - aki helyi üzlettulajdonosokkal, rendőrökkel és vallási vezetőkkel is találkozott - azt mondta, a történtek "nagy sebhelyeket" hagynak maguk után a helyi közösség tagjainak lelkében.

David Lammy, a városrész munkáspárti parlamenti képviselője úgy fogalmazott, az ő körzetében a legmagasabb a munkanélküliség Londonban, és nagy szükség van munkahelyekre és befektetésekre. Ez azonban nem lehet mentség az erőszakra - tette hozzá.

Az észak-londoni városrészben szombaton békés tüntetést tartottak egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözésben halt meg. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.

Vasárnap a randalírozók ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett, több mint 100 embert őrizetbe vettek.

A zavargások átterjedtek Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon és délen Brixtonra.

A londoni tűzoltóság szóvivője közölte: 445 segélyhívást kaptak vasárnap éjjel. A tűzoltók összesen 12 tűzhöz vonultak ki az érintett városrészekben. Három tűzoltóautót a randalírozók megrongáltak.

Nick Clegg a zavargások második éjszakájáról korábban úgy nyilatkozott: ez "szükségtelen, lopás és erőszak" volt, aminek "semmi köze sincs Mark Daggan halálához".

A csütörtökön meghalt Mark Daggan ügyében 24 órán belül ígérték a ballisztikai vizsgálat eredményének közzétételét.

Theresa May belügyminiszter visszatért Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus a rendőrség vezetőivel tartott találkozója után úgy nyilatkozott, eddig már 215 embert vettek őrizetbe és 25 ellen emeltek vádat, főként betörés és lopás miatt. "Nincs mentség az erőszakra, nincs mentség a fosztogatásra" - mondta. A legfiatalabb őrizetbe vett randalírozó 11 éves, a legidősebb pedig 46.

Eközben bejelentették, hogy Boris Johnson londoni polgármester nyári szabadságát megszakítva visszatér a brit fővárosba.

A zavargásokkal kapcsolatban David Cameron kormányfő szóvivője hétfőn úgy fogalmazott: teljesen egyértelmű, hogy vállalniuk kell tetteik következményeit azoknak, akik felelősek az erőszakért és a fosztogatásért. A miniszterelnök jelenleg nyári szabadságát tölti Olaszországban.

A rendőrség szerint a közösségi médiának nagy szerepe volt a fosztogatások és az erőszak fokozódásában. A rendőrség ígéretet tett arra, hogy hétfőn a korábbiaknál több rendőrt küld az utcákra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×