eur:
389.75
usd:
361.92
bux:
68484.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Nyugat közvetítésre kéri Moszkvát Líbia ügyében

A Nyugat közvetítésre kérte fel Moszkvát Líbia ügyében: azt akarja, hogy Moszkva bírja rá a távozásra Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt, akinek ennek fejében készek megóvni az életét - írta csütörtökön a Kommerszant című lap. Oroszország vállalja a feladatot.

Az újságnak a Dmitrij Medvegyev és Barack Obama csütörtökön, Deauville-ben tartott találkozójának egyik résztvevője számolt be erről a kérdéskörről.

Eszerint az amerikai elnök beismerte, hogy a konfliktus elhúzódott és a Nyugatnak megszakadt minden kapcsolata Kadhafival és környezetével, ezért kérik Moszkvát a közvetítésre: értesse meg a líbiai vezetővel, hogy megóvják az életét, ha önként lemond a hatalomról és bármely, általa biztonságosnak ítélt helyre távozik.

A nyilatkozó szerint Moszkva nemigen tekinti megvalósíthatónak az elképzelést, de nem utasította el Obama kérését, amelyet előzőleg Nicolas Sarkozy francia elnök is előterjesztett.

Moszkva készen áll

Oroszország úgy gondolja, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elvesztette legitimitását, s Moszkva kész közvetíteni, hogy segítse távozását a hatalomból - közölte pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A politikus részt vesz a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportja franciaországi csúcstalálkozóján, s itt nyilatkozott újságíróknak. Mint mondta, orosz részről elismerik, hogy Kadhafinak mennie kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×