eur:
390.85
usd:
366.38
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Stabilizálták az életveszélyesen megsebesült magyar katona állapotát

Sikerült stabilizálni a kedden Afganisztánban életveszélyesen megsebesült magyar katona állapotát, szerdán eldőlhet, mikor hozhatják haza a sérülteket - mondta Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

A parancsnok közlése szerint szerdán döntik el a Mazari-Sarifban lévő katonai kórház orvosai, hogy mikor lehet Magyarországra szállítani a közlekedési baleset sérültjeit. A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett szakaszvezetőt már megműtötték és stabilizálták az állapotát, ami még mindig életveszélyesnek minősíthető, de már egy kicsit jobb az állapota.

Amint a döntés megszületik, 12 órán belül Magyarországra szállítják a sérülteket - tette hozzá.

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról egy afgán jármű hajtott az öt járműből álló konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került kórházba. Egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka a balesetről szerdán elmondta: a német katonai rendőrség kezdte meg a helyszínelést és a tanúk kihallgatását a balesetet követően; a rendőrség a hét végére ígérte, hogy elkészíti a jelentését.

A jelenlegi információk szerint a baleset úgy történt, hogy egy mellékútról hajtott fel egy teherautó a főútvonalon haladó magyar konvoj elé.

A baleset akkor történt, amikor a konvoj elkezdte megelőzni a civil autót. A vizsgálatnak éppen azt kell kiderítenie, hogy mitől borult fel a konvojban haladó harmadik harci jármű. A konvoj egyébként nem túl nagy, körülbelül 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, amikor előzésbe kezdtek - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a vezérőrnagy elmondta: "valószínűleg a teherautónak el kellett volna tűnnie az útból, de az afgán sofőr ezt másképp gondolta (...), Afganisztánban nincs KRESZ" - fűzte hozzá.

Kovács József szerint a sofőr éppen úgy viselkedett, mint a legtöbb afgán az utakon, "nem nagyon veszik figyelembe a NATO-erők különböző mozgásait".

Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden hősi halottá nyilvánította az afganisztáni Baglán tartományban elhunyt két magyar katonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×