eur:
389.43
usd:
362.5
bux:
68681.9
2024. május 8. szerda Mihály

Ami Bushnak nem sikerült, az Obamának jól jöhet

Nem értesítették előre a pakisztáni hatóságokat az Oszama bin Laden ellen végrehajtott kommandós akcióról - nyilatkozta egy magas rangú amerikai kormányilletékes. Közben kiderült, hogy az al-Kaida vezetőjének holttestét hullámsírba temetik.

Az Egyesült Államok nem értesítette előre a pakisztáni hatóságokat az Oszama bin Laden ellen végrehajtott kommandós akcióról, és azzal magyarázta a pakisztáni szuverenitás megsértését, hogy "törvényes és erkölcsi kötelességének érezte, hogy cselekedjen" - közölte hétfőn az amerikai kormány egy magas rangú illetékese.

"Senkivel sem osztottuk meg az al-Kaida-vezető rejtekhelyéről szerzett hírszerzési értesüléseinket, így Pakisztánnal sem" - mondta az illetékes egy telekonferencián "a műveleti ésszerűséggel" indokolva az eljárást.

Sajtóhírek szerint az amerikaiak bin Laden holttestét a tengerbe helyezik, azért, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert a helyszíne, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az

iszlamisták számára.

Bushnak nem sikerült

Oszama bin Laden olyan emberek hálózatát képviseli, akik le akarják győzni a szabadságunkat, de mi ezt nem engedjük. Élve vagy halva akarjuk bin Ladent - jelentette ki George Bush magabiztosan hat nappal a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után. Elnöksége ideje alatt azonban nem sikerült elfogni az al-Kaida vezetőjét, pedig az amerikai hadsereg Afganisztánban és Irakban is háborút indított.

2009 januárjában Larry Kingnek a CNN-ben már kevésbé magabiztosan, de még mindig azt mondta: természetesen meg fogják találni bin Ladent, mert nagyon sokan keresik és nem futhat örökké.

Elemzők szerint az al-Kaida vezető halála következtében javulni fognak Barack Obama közvélemény-kutatási adatai, és jól fog jönni ez a váratlan fejlemény a jelenlegi elnöknek a 2012-es novemberi elnökválasztáson.

Éberség

Különleges éberségre lesz szükség a fokozódó terrorizmusveszély elleni harchoz, miután megölték Oszama bin Ladent - figyelmeztetett hétfőn a lyoni székhelyű Interpol.

A világon a leginkább körözött nemzetközi terroristának a végeként nyugtázta Ronald K. Noble, a nemzetközi rendőri szervezet főtitkára bin Laden halálát, de világossá tette, hogy ez nem jelenti az al-Kaidához kötődő csoportok, vagy a szervezet befolyása alatt állók végét.

Atombombát rejtettek el?


A brit és az amerikai sajtó által kiszivárogtatott titkos amerikai iratok szerint az al-Kaida egyik meg nem nevezett parancsnoka azt állította, hogy a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantaná fel, ha Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét elfogják vagy megölik.

A Daily Telegraph brit lap által közölt kivonat szerint az amerikai hatóságok tudják, hogy az al-Kaida számos kísérletet tett nukleáris alapanyagok beszerzésére, és az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a terroristáknak sikerült is urániumot vásárolniuk.

Az al-Kaida nukleáris csapásmérő képességére tett egyenes utalást a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint Hálid Sejk Mohammed, a terrorhálózat operatív parancsnoka is, akit Guantánamón őriznek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×