eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Akár meg is erősödhet az al-Kaida bin Laden halálával

Oszama bin Laden halálával megerősödhet az al-Kaida csoport - véli az ELTE Angol-Amerikai Intézet igazgatója. Frank Tibor úgy látja, az Egyesült Államoknak egyelőre nem kell tartania bosszúhadjárattól.

Olyan mértékben elterjedt az Amerika-ellenesség Szaúd-Arábiától Afganisztánon át Pakisztánig és Jemenig, hogy az egy vezér halálával nem múlik el, sőt fel is erősödhet, hiszen most már egy mártírjuk is van - reagált az InfoRádiónak Frank Tibor arra a hírre, hogy kommandós akcióban amerikai katonák Pakisztánban megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét.

Az ELTE Angol-Amerikai Intézet igazgatója szerint jelenleg nincsen ahhoz megszervezve a terrorista csoport, hogy a vezető likvidálása után bosszúhadjáratot indítson, bár bin Laden elszánt hívei, akik mindent feltettek arra, hogy az Egyesült Államokat "megbüntessék", folytatni fogják a harcot.

Bin Laden utódaként Ajman az-Zavahrit emlegetik, akiről a szakértő is úgy gondolja, hogy képes átvenni az al-Kaida irányítását, bár kérdés, hogy rendelkezik-e akkora vagyonnal és kapcsolatrendszerrel, mint bin Laden, aki rendkívül tehetséges vezető volt - ezt a képességét pedig nehéz lesz utolérni, fűzte hozzá.

Frank Tibor kiemelte: akkora blamázst nem engedhet meg magának az Egyesült Államok, hogy kiderüljön, mégsem bin Ladent ölték meg. Úgy véli, Barack Obama elnök kisajátította magának a sikert, ilyen helyzetben pedig ekkora tévedést nem lehet megkockáztatni.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×