eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Valószínűleg megtámadták Tripoliban a brit képviseletet

A brit kormány kivizsgálja, hogy érte-e támadás diplomáciai képviseletét a líbiai fővárosban - közölte egy brit külügyi forrás.

"Tudomásunk van jelentésekről, amelyek szerint a brit rezidenciát lerombolták, és ezeket vizsgáljuk. Úgy tudjuk, hogy más külföldi rezidenciákat is megtámadtak" - mondta a szóvivő.

"Az ilyen akciók - amennyiben megerősítést nyernek - sajnálatosak, hiszen a Kadhafi-rezsimnek kötelessége a diplomáciai missziók védelme. Ez Kadhafi nemzetközi kötelezettségeinek egy újabb megsértése volna" - fűzte hozzá.

A Tripoliban állomásozó külföldi tudósítókat mozgásukban korlátozták, így nem tudják felkeresni a szóban forgó helyszíneket, amelyeket állítólag szombat éjjel támadtak meg.

A brit diplomaták már hetekkel ezelőtt kiköltöztek a nagykövetség épületeiből, a személyzet nagy része az országot is elhagyta. Csupán néhányan maradtak az országban, akik a török követségen tartózkodnak.

Egy szemtanú az olasz követség épületéből szivárgó füstről számolt be a Reuters brit hírügynökségnek.

"Az olasz követséggel szembeni úton vagyok. Füstöt látok kijönni a követségből. Kigyulladt" - mondta el a szemtanú telefonon. "Most senki sincs ott, csak egy biztonsági autó, amelyik megállítja az érkezőket" - fűzte hozzá.

A líbiai kormány bejelentése szerint Tripoliban vasárnapra virradó éjjel a NATO légicsapásában életét vesztette Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia és három unokája.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×