eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Olaszország is küld kiképzőket a felkelőkhöz

Olaszország is bejelentette szerdán, hogy tíz katonai kiképzőt bocsát a líbiai felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács rendelkezésére.

A döntés Silvio Berlusconi olasz és David Cameron brit miniszterelnök telefonos konzultációja során született - közölte az olasz védelmi miniszter, de részleteket még nem tudott mondani.

Olaszország és Nagy-Britannia egyetért abban, hogy ki kell képezni a felkelőket, akik harcolni szeretnének az ügyükért, de nem tudnak szembeszállni egy hivatásos hadsereggel - magyarázta római sajtótájékoztatóján Ignazio La Russa, aki brit kollégájával tárgyalt a témáról.

A miniszter közölte, hogy az esetleges nemzetközi szárazföldi intervenció "egyelőre nem kivitelezhető", már csak azért sem, mert a felkelők nem akarnak ilyen beavatkozást. "Nem akarják, hogy a muzulmán országok a szemükre vethessék, hogy beengedték a területükre a kereszteseket" - mondta.

La Russa és brit kollégája, Liam Fox tárgyalt brit harci repülőgépek olasz közreműködéssel történő légi feltöltéséről. Szó volt további NATO-gépek befogadásáról az olaszországi támaszpontokon, ha erre szükség mutatkozik. Megerősítették elkötelezettségüket a szövetséges hadjárat mellett, amelynek "az a célja, hogy Líbiának szabad és demokratikus kormányt adjanak".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×