eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szimbolikus per kezdődött a Pinochet-diktatúra ellen Párizsban

Megkezdődött szerdán Augusto Pinochet néhai chilei diktátor rendszerének történelmi és egyben jelképes pere a párizsi esküdtszéken.

A Chilét 1973 és 1990 között irányító, több mint háromezer ember haláláért felelős katonai junta 14 tagjáról távollétükben ítélkeznek Franciaországban a diktatúra idején eltűnt négy francia állampolgár ügyében.

A jelenleg már idős - 61 és 89 év közötti - 13 chilei és egy argentin állampolgárságú vádlottat törvénytelen letartóztatásokkal, fogva tartásokkal, emberrablásokkal vádolják, és súlyosbító körülményeknek tekintik az elkövetett kínzásokat és más embertelen cselekedeteket. E vádak alapján akár életfogytiglani börtönnel is sújthatók Pinochet egykori beosztottjai.

A pert történelmi jelentősége miatt teljes egészében filmre rögzítik.

Valamennyi vádlott tartózkodási helye ismert Chilében, de a nemzetközi elfogatóparancsot nem lehetett érvényesíteni a dél-amerikai országban, mivel a chilei törvények tiltják a saját állampolgárok kiadatását. A volt katonák ügyvédjeik által sem kívánták képviseltetni magukat a párizsi perben. Az esküdtek sem foglalnak helyet az ítélkező testületben, a várhatóan tíz napig tartó perben a vád ismertetése után kizárólag bírók állapítják meg a felelősséget.

A chilei diktatúra idején eltűnt francia állampolgárok családtagjai a bűncselekmények elkövetése után 30-40 évvel elsősorban jelképes jellege miatt ragaszkodtak a párizsi per megtartásához. Azt szeretnék, hogy a történelem számára nevesítve legyenek a franciák - egyebek mellett Salvador Allende, az 1973-ban letartóztatott chilei elnök egyik legfőbb tanácsadója - ellen elkövetett tettek felelősei.

A vádlottak egy részét - köztük Manuel Contreras tábornokot, a volt chilei rezsim titkosszolgálatának, a DINA-nak az egykori vezetőjét - egyébként már Chilében korábban elítélték, s jelenleg börtönbüntetésüket töltik.

A franciaországi ügyben eredetileg vádat emeltek Pinochet ellen is, de 2006 decemberében bekövetkezett halálakor a párizsi ügyészség megszüntette ellene az eljárást. A volt diktátornak Chilében nem kellett bíróság elé állnia a rendszere idején elkövetett bűntettek miatt.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×