eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Moszkva cáfolja a japán légtérsértést

Járőröző orosz repülőgépek hétfőn berepültek a Japán-tenger fölé, amikor az Egyesült Államok és Japán közös hadgyakorlatot tartott - jelentette szerdán a Szankei című japán lap, orosz illetékesek azonban hangsúlyozták, hogy a repülőgépek semmilyen módon nem sértették meg a légtér használatának nemzetközi szabályait és a japán légteret sem.

Szengoku Josito, a japán kormány szóvivője korábban azt közölte, hogy orosz gépek repültek be a Japán-tenger feletti légtérbe, és emiatt riasztani kellett japán és amerikai harci gépeket. Többet nem árult el az incidensről.

Az Il-38 típusú orosz gépek a Csendes-óceáni Flotta légierejének (TOF) kötelékébe tartoznak, és rutinrepüléseket végeztek a flotta mindennapi tevékenységének körzetében - mondta az Interfax hírügynökségnek Roman Martov, a TOF sajtószolgálatának vezetője.

Martov úgy vélekedett: a japán fél attól tarhatott, hogy a manőverrel kapcsolatban az orosz pilóták kezébe titkos adatok kerülhetnek, s ezért függesztette fel a hadgyakorlatot.

A japán-orosz hadgyakorlat december 3-tól 10-ig tart, s megfigyelőkként részt vesznek rajta dél-koreai katonák is.

Japán és Oroszország viszonya feszültté vált azóta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök novemberben ellátogatott a Kuril-szigetcsoport déli szigeteinek egyikére, amelyet mindkét ország sajátjának tekint.

Múlt szombaton a japán nemzetvédelmi miniszter szemlélte meg a négy szigetet helikopterről, és a Szankei című lap feltételezésének adott hangot, hogy az orosz katonai gépek repülése talán erre adott válasz volt. A miniszter repülőútja után reményének adott hangot, hogy Japán és Oroszország mielőbb megállapodásra jut a területi kérdéseket illetően, s hogy attól kezdve gyorsan erősödhetnek a kétoldalú kapcsolatok.

Oroszország a néhány évvel ezelőtt mutatott megegyezési készségéhez képest azonban némileg visszatáncolt, ennek jelét látták megfigyelők Medvegyev említett látogatásában is. Moszkva azonban folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a területi kérdést félre kell tenni, és főleg a gazdasági kapcsolatok fejlesztésén kell dolgozni.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×