eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szájer: Az EU-elnökség helyzeti előnyt jelent, amivel élni kell

Nagyon nehéz időszakban veszi át a soros uniós elnökséget Magyarország, ám ha képes felvenni a közvetítői szerepet, sikeres lehet - mondta az Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Szájer József arról beszélt: a pozíció helyzeti előnyt jelenthet a magyar érdekek érvényesítésében, amellyel élni kell.

Az uniós együttműködés nagyon nehéz időszakában veszi át Magyarország a soros elnökséget: Európát válságok sújtják, emiatt az élet átírta a tervezett forgatókönyvet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője. Szájer József hozzáette: korábban senkinek sem jutott volna eszébe az, hogy éppen a magyar elnökségnek kell majd a Lisszaboni Szerződés módosításával foglalkoznia, vagy az euró megmentése, védelme érdekében a szokásostól eltérő intézkedéseket napirendre venni.

Kapóra jön ebben a helyzetben, hogy Magyarországnak stabil kormánya van. Az utóbbi időben nem ez a jellemző, a posztot most betöltő Belgiumot például június óta ügyvivő kabinet működteti - magyarázta a politikus. Márpedig válsághelyzetben gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség az elnökségben, és olyan vezető politikusokra, akik mögött erős kormány és parlament áll - fűzte hozzá.

A legnagyobb nyereség, amit az elnökség Magyarországnak hozhat, az lehet, hogy jó kép alakul ki róla, ha képes legyen menedzselni az Európai Unió bonyolult érdekszervezetét - mondta a néppárti frakció alelnöke.

Szájer József szerint Magyarországnak soros elnökként a közvetítői szerepet kell felvennie. Ebben a pozícióban képes lehet áthelyezni bizonyos hangsúlyokat, számára fontos témákat vihet napirendre, és szövetségeket köthet, amelyeken keresztül érvényesítheti a saját szempontjait. Kulcsszerepe lesz, a megszülető alkuk és döntések rajta is múlnak majd - hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz európai parlamenti frakciójának elnöke arról is beszélt, hogy a Magyar- és Lengyelország között köttetett, és egyre erősödő együttműködés nyomán bizonyos kérdések - így az energiabiztonság vagy az agrárpolitika reformja - a soros elnökség idejének lejártával is napirenden marad. Ez azért fontos, mert egy-egy ország elnökségi teljesítményének értékelésekor az a legfontosabb szempont, hogy képes volt-e továbbvinni a folyamatban lévő ügyeket, befejezte-e a végkifejlethez közeledőket, illetve el tudott-e indítani újakat.

A politikus szerint az elnöki posztot betöltő Magyarország a kétoldalú kapcsolatokban is erősebb pozícióba kerülhet, elsősorban amiatt, hogy kitüntetett szerep lesz az övé, így határozottabban képes saját szempontjait képviselni. Az elnökség helyzeti előnyt jelent, amivel élni kell - jelentette ki Szájer József.

Ezt készíti elő Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a tagállamok kormányfőivel találkozik és megtudakolja tőlük, mit szeretnének elérni. Magyarország így szívességet tehet a közösség tagjainak, amiért kérhet is szívességeket - fűzte hozzá a politikus.

A műsort meghallgathatja itt.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×