eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Óvadék ellenében sem helyezik szabadlábra Assange-ot

A Julian Assange ügyében eljáró londoni bíróság elvetette, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezze a WikiLeaks alapítóját, akit kedden vettek őrizetbe. A WikiLeaks hírportál alapítóját legalább december 14-éig, következő meghallgatásáig fogva tartják a bíróság határozata szerint.

Több ismert személyiség, köztük Ken Loach brit filmrendező jelezte, hogy hajlandó lenne váltságdíjat fizetni Assange szabadon engedéséért.

A brit rendőrség svéd kezdeményezésre, nemzetközi elfogatóparancs alapján vette őrizetbe az ausztrál férfit, akit a svéd hatóságok egy rendbeli kényszerítéssel, két rendbeli szexuális zaklatással és egy rendbeli nemi erőszakkal gyanúsítanak. Assange idén Svédországban töltött egy kis időt, ahol két svéd nő - a WikiLeaks önkéntesei - vádolták meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással. Assange tagadja a vádakat.

Howard Riddle bíró különösen súlyosnak nevezte az Assange ellen felhozott vádakat. A bíró szerint Assange-nak feltételes szabadlábra helyezése esetén módjában állna, hogy elrejtőzzön az igazságszolgáltatás elől.

A 39 éves férfi jelezte, hogy megfellebbezi a svéd kiadatási kérelmet. A fellebbezési kérelem elbírálása akár hónapokig is eltarthat a brit igazságszolgáltatás gyakorlata alapján.

Marianne Ny svéd ügyész szerint a szexuális magatartással kapcsolatos vád, amelynek alapján letartóztatták Assange-t, személyes ügy és semmi köze nincs az amerikai diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatalához. - Semmi sem utal arra, hogy itt összeesküvés lenne - hangoztatta az ügyész egy svédországi sajtóértekezleten az Aftonbladet című lap szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×