eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Õrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

Újabb nap, újabb WikiLeaks-kiszivárogtatás: a NATO titkos terveket készített, hogy megvédje a Baltikumot az esetleges orosz fenyegetésekkel szemben. A nyilvánosságra hozott diplomácia iratokból Magyarországgal kapcsolatos információk is előkerültek: kiderült, hogy tehetetlenek a magyar katonák Afganisztánban. Közben az oknyomozó portál ausztrál alapítóját, Julian Assange-et Londonban őrizetbe vette a brit rendőrség.

Az egykori szovjet tagállamok, Észtország, Lettország és Litvánia megvédését célzó tervek elkészítéséről titokban határoztak az idén a NATO főhadiszállásán az Egyesült Államok és Németország sürgetésére, véget vetve ezzel az észak-atlanti szövetség olyan szempontú megosztottságának, hogy miképpen tekintsenek Oroszországra - írta a The Guardian, amely naponta új, a WikiLeaks által megszerzett több mint negyedmillió amerikai diplomáciai sürgönyökből válogatva szellőzteti meg a bizalmas információkat.

A brit lap azt írja, hogy a Varsóval folytatott tárgyalásokon Washington felajánlotta, hogy a Gdansk és Gdynia balti-tengeri kikötőkbe telepítendő különleges haditengerészeti erőkkel megerősíti Lengyelország biztonságát Oroszországgal szemben, továbbá F-16-os gépeket vezényel az országba, valamint C-130 Hercules típusú szállító repülőgépek ingáznának a németországi amerikai támaszpontok és Lengyelország között.

A The Guardian szerint a NATO-vezetők a novemberi lisszaboni csúcstalálkozón csendben jóváhagyták az új, Kelet-Európa sebezhető pontjainak védelméről szóló stratégiát.

Tehetetlen magyar katonák Afganisztánban


A The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilap internetes oldalán az olvasható, hogy a Wikileaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban.

A helyi idő szerint kedd reggel megjelent cikkben egy, Karl Eikenberry, az Egyesült Államok amerikai nagykövete által írt táviratot említenek, amelyben a diplomata beszámolt arról, hogy Baglán tartományban fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak.

A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar tartományi újjáépítő csapat (PRT) keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben. Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandiak csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt.

"A magyar PRT nem sokat foglalkozik ezekkel a problémákkal. Nincs engedélyük fegyverhasználatra, kivéve az önvédelmet, alig tesznek annál többet, mint járőröznek a főutakon, és nem vállalkoznak kábítószer-ellenes tevékenységre. Miután két magyar tűzszerészt megöltek szolgálatteljesítés közben, Budapest nem küldött több tűzszerészt" - írta az amerikai nagykövet.

"Amikor Bamján tartomány északkeleti részén a biztonsági helyzetet Baglánból származó gonosztevők fenyegették, az új-zélandiaknak kellett átmenniük Baglánba, hogy kezeljék a problémát" - áll a sürgönyben.

Eikenberry utalt arra, hogy bár Baglánban még mindig nem jellemzőek a közvetlen támadások, bűnözők kapcsolatot teremtettek a tálibokkal, és a helyiek maguk szegődnek el zsoldosnak a tálib lázadókhoz. Ennek ellenére a magyar erők arra összpontosítanak, hogy "sértetlenül térjenek haza", miután elvégezték a kis léptékű fejlesztési munkából a rájuk eső rövid feladatokat - írta az amerikai nagykövet.

Õrizetbe vették Assange-et

Közben a WikiLeaks alapító, akinek már svájci bankszámláját is befagyasztották, beleegyezett abba, hogy találkozzon a brit rendőrséggel, ezt Julian Assange ügyvédje jelentette be tegnap. Azóta már be is jelentették, hogy Londonban egy svéd nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették a hackert, és még kedden megjelenik a bíróság előtt.

A svéd hatóságok nemi erőszakkal és szexuális zaklatás elkövetésével gyanúsítják a titkos és bizalmas iratok százezreit kiszivárogtató 39 éves férfit.

A WikiLeaks szóvivője, Kristinn Hrafnsson hangsúlyozta: a portál működését nem befoláysolja Assange őrizetbe vétele, a WikiLeaks továbbra is folyamatosan hozza nyilvánosságra az amerikai diplomáciai sürgönyöket. Eddig egyébként a több mint 250 ezer bizalmas iratból 960-at szivárogtattak ki.

Assange állítólag azt szeretné, hogy óvadék ellenében azonnal helyezzék szabadlábra. Az utóbbi napokban 100-200 ezer font közötti összeget gyűjtött össze barátaitól és híveitől, hogy ki tudja fizetni az óvadékot.

A kiadatási kérelem elbírálására huszonnyolc napja van a bíróságnak. A védelem a kérelem elutasítását fogja követelni, arra hivatkozva, hogy a svéd hatóságok kiadhatják az Egyesült Államoknak Assange-ot. Az amerikai igazságügyi hatóságok a kémkedésről szóló, 1917-es törvény alapján indítottak eljárást az újságíró ellen, ami azt jelenti, hogy akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá, miként az 1950-es évek elején a Rosenberg házaspárra.

Az európai országok nem adnak ki gyanúsítottakat olyan államoknak, ahol a halálbüntetést nem törölték el. Assange ügyvédje éppen erre a körülményre alapozhatja taktikáját.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×