eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Elfogadta a jövő évi költségvetést a román kormány

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és a bruttó össztermék (GDP) 4,4 százalékát kitevő államháztartási hiánnyal számol.

A bukaresti kabinet pénzügyminisztere, Gheorghe Ialomitianu jelentette be hétfőn a késő esti órákba nyúló kormányülés után, hogy a kabinet elfogadta a jövő évi büdzsé tervezetét, és azt a parlament elé terjeszti.

A költségvetés-tervezetben ugyanazok a sarokszámok szerepelnek, amelyekről a román kormány korábban megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Így a kormánynak az ez évre várható 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 4,4 százalékra kell csökkentenie, 2012-ben pedig 3 százalékos deficitet terveznek.

Ialomitianu elmondta, hogy a jövő évi költségvetés a személyi és a működési kiadások csökkentését irányozza elő, így 2011-ben is érvényben marad az az elv, miszerint a közszférában csak minden hetedik megüresedő poszt után lehet alkalmazni új embert, ami gyakorlatilag számos állami intézményben létszámstopot jelent.

A költségvetés-tervezet korlátozza a szociális kiadásokat és az állami szubvenciókat, másrészt növeli a beruházásokra és az európai támogatások lehívásához szükséges önrészre fordítandó összeget. A pénzügyminiszter közölte, hogy a jövő évben 35,1 milliárd lejt (8,2 milliárd eurót) fordítanak beruházásokra az idei 33,9 milliárd lej (8,03 milliárd euró) helyett.

A költségvetés-tervezet elfogadása mellett a kabinet újabb megszorító intézkedésekről is döntött. Így a felére csökkentette a gyermeknevelési szabadság időtartamát, amely a jelenlegi két év helyett január 1-től csak egy év lesz a következő évben szülő kismamák számára.

A kabinet emellett növelte azoknak a nyugdíjasoknak a számát, akiknek öregségi járandóságából levonják január 1-től az 5,5 százalékos egészségügyi biztosítási járulékot. Eddig ugyanis ez a járulékkötelezettség csak azokat terhelte, akik 1.000 lejnél (237 eurónál) magasabb nyugdíjat kaptak, a jövő évtől azonban azokra is kiterjed, akik 740 lejnél (175 eurónál) magasabb nyugdíjjal rendelkeznek.

Az intézkedést Cseke Attila egészségügyi miniszter jelentette be, aki szerint a döntés nyomán 1,4 milliárd lej (331,7 millió euró) többletbevételre számítanak az országos egészségügyi alapban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×