eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem dőlt még el Obama sorsa

A republikánusok megszerezték a többséget a képviselőházban az Egyesült Államokban a félidős választásokon, a demokratáknak viszont sikerült többségben maradniuk a szenátusban. A Magyar Külügyi Intézet igazgatója szerint az eredmények tükrében a republikánusok meg tudják akadályozni a demokraták törvényjavaslatait.

Hiába tartotta meg a Demokrata Párt a többségét a szenátusban, a felső- és az alsóházban is a republikánusok győztek - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás az amerikai félidős választások eredményeivel kapcsolatban. Hozzátette: a szenátusban 60 fős többség kell ahhoz, hogy egy párt keresztülvigye akaratát, márpedig a demokraták ezt nem érik el.

A képviselőházban republikánus többség lesz, vagyis ez azt jelenti, hogy a törvényhozás mindkét házában blokkolni tudják a Fehér Ház politikai törekvéseit - emelte ki az Amerika-szakértő, aki szerint azonban ezekből az eredményekből még nem lehet következtetni arra, hogy két év múlva mekkora esélye lesz Barack Obamának, hogy újra elnökké válasszák.

Az újraválasztása függ attól, milyen gazdaági változások lesznek, és sikerül-e Obamának változtatnia, mert úgy tűnik, nem a megfelelő összetételű csapattal dolgozik. Sok függ a kihívó személyétől is, és jelenleg nem látszik, hogy lenne erős republikánus ellenfél - emelte ki Magyarics Tamás.

Magán vagy állami?


A félidős választások kampányában nagy hangsúlyt kapott az amerikai nyugdíjrendszer, amelyben a magánnyugdíjpénztárak dominálnak. Jelentős viták vannak, hogy a rendszert mennyire lehet a magán, és mennyire az állami alapra helyezni.

A republikánusok szerint az állami felosztó-kirovó rendszert a magánpénztárakra kell váltani. George Bush elnöksége egyik legnagyobb kudarcának tartja, hogy ezt nem sikerült elérnie - emlékeztetett Magyarics Tamás, aki hozzátette: a demokraták ezzel szemben úgy vélik, hogy az államnak nemcsak olyan funkciói vannak, mint a területi védelem vagy az emberi jogok biztosítása, hanem az is, hogy ahol lehet, kiküszöbölje, illetve csökkentse a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A demokraták által elképzelt szövetségi nyugdíjrendszerhez azonban pénz kell, amelyet egy mostaninál progresszívebb, a gazdagokat jobban sújtó jövedelemadózással teremtenének meg - mondta a Magyar Külügyi Intézet igazgatója.

Hanganyag: Gél Ildikó és Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×