eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyugdíj-kudarcok az Egyesült Államokban

A jobboldal arra figyelmeztet, hogy a társadalombiztosítási kiadások növekedése hosszú távon nem finanszírozható. A baloldal szerint a jobboldal privatizálni akarja a nyugdíjrendszert. Finisébe érkezett az amerikai képviselőházi és szenátusi kampány, amelyben fontos szerep jut a nyugdíjak körüli vitáknak is - írja a metazin.hu.

"George W. Bush a napokban úgy nyilatkozott, hogy elnöksége legnagyobb kudarcának a meghiúsult nyugdíjreformot tekinti. A kijelentés kapóra jött Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata elnökének: elmondhatta, hogy a Demokrata Párt hatalmas győzelmet aratott Bush terveinek megvétózásával" - idézi a Metazin a Huffington Post hírösszefoglalóját.

Mint arról a Metazin is beszámolt 2005-ben, George W. Bush a nyugdíjrendszer privatizálásával szerette volna csökkenteni a társadalombiztosítási kiadásokat. A jelenlegi felosztó-kirovó rendszert elkülönített magánszámlákkal akarta felváltani. Ez gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy a jogosultak nyugdíjba vonuláskor a saját számlájukon összegyűlt megtakarítást kapják vissza, szemben a mostani rendszerrel, ahol a jelenlegi befizetők járulékai fedezik az aktuális nyugdíjkifizetéseket. A reformok lehetővé tették volna azt is, hogy az egyéni számlákon elkülönített megtakarításokat a tőzsdén fektessék be.

A jobboldal az egyéni felelősség növelésére, a kiadáscsökkentésre és a megtakarítások ösztönzésére hivatkozott. A jobboldali aggodalmakat eltúlzottnak tartó és a privatizációt ellenző baloldal a szolidaritás elvét hangsúlyozta, és arra figyelmeztetett, hogy a magánnyugdíj-pénztárak többet költenek magukra, mint az állami nyugdíjrendszer. Hozzátették, hogy a részvényekbe fektetett megtakarítás rendkívül kockázatos, és az sem zárható ki, hogy a magánnyugdíj-pénztárak csődbe mennek. Végül a baloldal győzött: Bush elnök visszavonulót fújt, és letett a rendszer átalakításáról.

A nyugdíjrendszer privatizációja azonban ismét előkerült a november 2-án esedékes képviselőházi és szenátusi választás finisében, miután George W. Bush egy interjúban kifejtette, hogy elnöksége legnagyobb kudarcának a nyugdíjreform kudarcát tartja.

A demokraták kaptak az alkalmon, és lecsapták a magas labdát. Pelosi arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobboldal továbbra sem mondott le a nyugdíjrendszer privatizációjáról, ami a nyugdíjak jelentős csökkenésével járna. Vagyis - vonta le a következtetést ­- a privatizációnak és a megtakarítások részvényekbe fektetésének csak a spekulánsok látnák hasznát.

A privatizáció eredményeképpen "az amerikai munkavállalók megtakarításai a Wall Street-i kaszinóban végezték volna" - tette hozzá Dennis Kucinich demokrata képviselő. A tőzsdén befektetett nyugdíj-megtakarítások értéke a gazdasági válság miatt bekövetkezett tőzsdei mélyrepülés során 40 százalékkal csökkent volna, ami amerikai nyugdíjasok millióinak megélhetését lehetetlenítette volna el. (Igaz, azóta az árfolyamok nagyjából visszakapaszkodtak a válság előtti szintre.)

Azzal azonban a baloldal is tisztában van, hogy a jelenlegi rendszer hosszú távon nem tartható fenn. A társadalom elöregedésével ugyanis a befizetők száma csökken, a nyugdíjjogosultaké nő. Bár a rendszer jelentős tartalékokat halmozott fel állampapírokban, ezek néhány évtized múlva elfogynak. Mindenesetre Barack Obama nem hagy kétséget afelől, hogy ellenzi a privatizációt, és inkább a gazdagok nyugdíjjárulékának növelésével kívánja egyensúlyba hozni a felosztó-kirovó rendszert.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×