eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyar résztvevő a Londoni Filmfesztiválon

A szerda esti gálavetítéssel megkezdődött az október 28-ig tartó Londoni Filmfesztivál. A nyitófilm az amerikai Mark Romanek angliai rendezése, a japán származású brit Kazuo Ishiguro regényéből készült Soha ne engedj el volt, Keira Knightley főszereplésével. A fesztiválon kétszáz játékfilmet mutatnak be, közöttük Kocsis Ágnes alkotását, a Pál Adriennt.

A több mint két hétig tartó Londoni Film Fesztiválnak nyolc szekciója van. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó filmeket a brit főváros szívében lévő Leicester Square nagy mozijaiban vetítik. A második szekció az új angol filmeké, a harmadikat ez évben a francia újdonságoknak szánták. Külön szekcióban mutatják be az európai, illetve a világ más tájain készült filmeket. A hatodik szekció elnevezése Experimenta - tehát bátor műfajkísérleteket sorakoztat fel. Végül megtekinthetők lesznek archívumokból előkeresett ősfilmek, valamint animációs és rövidfilmek is.

Milyen díjakat oszt a Londoni Film Fesztivál zsűrije? Díjazza a fesztivál legjobb filmjét, a legsikeresebb brit elsőfilmes rendezőt, forgatókönyvírót és színészt, továbbá odaítéli a Sutherland-díjat a legeredetibb filmalkotás rendezőjének. Ezenkívül ünnepélyesen a Brit Film Intézet dísztagjává avatnak egy erre érdemes művészt, aki idén a skót Danny Boyle, az Oscart nyert Gettómilliomos rendezője lesz.

A fesztivál még nem tükrözi a brit művészfilmre váró nehézségeket: tizenhat olyan alkotást mutatnak be, amely a Filmalap támogatásával készült, ám a gazdasági nehézségekkel küzdő és minden téren megszorításokra kényszerülő angol kormány megszüntette a szervezetet.

Az idei fesztiválműsor kiemelkedő eseményének ígérkezik Takashi Miike Tizenhárom bérgyilkos című drámája, ami a Hét szamurájra emlékeztet. Minden jegy elkelt Az amerikai című Anton Corbijn-George Clooney film összes vetítésére, és a Cannes-ban már nagy sikert aratott Kék Valentine londoni bemutatójára. Már nem kapni jegyet Olivier Assayas háromrészes, francia-német biopicjére sem, amelynek hőse Carlos, a Sakál.

A közönség nem csak izgalomra és brutalitásra vágyik, romantikára is. Nagy sikernek ígérkezik Michelangelo Frammartino kalábriai története, a Le quattro volte. Kocsis Ágnes Pál Adriennjét pedig azok fogják megnézni, akik a nehézsorsúak problémái iránt érdeklődnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×