INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Brutális elbocsátást terveznek a vasútnál

InfoRádió / MTI
A román közlekedési minisztérium több mint nyolcezer alkalmazott elbocsátását javasolja a román államvasutaktól - derült ki hétfőn, amikor megkezdődtek a minisztérium és a szakszervezetek közötti tárgyalások a tervezett leépítésekről.

A román állam tulajdonában lévő, tetemes veszteségeket felhalmozó és alacsony hatékonysággal működő vállalatnál tervezett elbocsátásokról már augusztus első felében megjelentek hírek. Akkor a szakszervezetek közölték, hogy 12.800 alkalmazott elbocsátását tervezi a minisztérium. A hivatalos tárgyalások elkezdésekor azonban kiderült, hogy valamivel kisebb leépítést javasol a szaktárca, amely legkevesebb 7.100 és legtöbb 8.300 személyt küldene el a vállalattól.

Az elbocsátás pontos létszáma attól függ, hogy az alkalmazottak milyen mértékben hajlandók lemondani különböző jogaikról, így például az ebédjegyekről, ünnepi és szabadság alakalmából járó prémiumokról. Ezek folyósítását befagyasztanák 2011-ben, és akkor kevesebb alkalmazottat kell elbocsátani.

A minisztérium 788 millió lejt (186 millió euró) akar megtakarítani jövő évben ezzel az intézkedéssel. A leépítés a legnagyobb mértékben a CFR teherszállító részlegét érinti, onnan 3.400-4.600 személytől válnak meg, a személyszállító részlegtől pedig több mint 2000 embert bocsátanak el. A vasúti infrastruktúrát kezelő részlegnél 1630-an veszítik el állásukat.

A CFR személyszállító részlegének 15 ezer alkalmazottját a múlt héttől kezdve sorban két hónapos kényszerszabadságra küldik az év végéig, s ebben az időszakban bérüknek a 75 százalékát kapják meg. Ez az intézkedése is a megtakarítás céljából született.

A román államvasutak bevételei tavaly 50 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. A gazdasági válság következtében ugyanis alaposan megcsappantak a teherszállító részleg megrendelései, a lakosság pedig egyre kevésbé veszi igénybe a CFR szolgáltatásait, mert a vonatok rendszeresen késnek.

A múlt héten a román sajtó szerint az egyik személyszállító vonat világrekordot döntött, hiszen a szerelvény egy alig több mint 800 kilométer hosszú útvonalon kilenc órás késéssel ért célba. Vagyis 15 óra helyett 24 óra alatt tette meg a Fekete-tenger parti Konstancától a román-magyar határ közelében lévő Nagyváradig az utat.

A címlapról ajánljuk