INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A keletnémetek egyharmada kivándorolna az országból

InfoRádió / MTI
Nem éppen szívderítő adat a német egység huszadik évfordulójának küszöbén: a keleti országrész lakosságának csaknem egyharmada (32%) ki akar vándorolni - írta hétfőn a Die Welt.

A leginkább elvágyó korosztályt az egyetemisták alkotják: 57 százalékuk tervezi Németország elhagyását. Ezzel megelőzik a munkanélkülieket, akiknek 46 százaléka foglalkozik a kivándorlás gondolatával - derül ki a lipcsei Leif intézet felméréséből. (A volt NDK területén átlagosan kétszer akkora az állástalanok aránya, mint a nyugati tartományokban; egyes körzetekben eléri a 20 százalékot.)

Az ország elhagyásának gondolata minden korosztályban fölmerül. A 16-25 évesek között minden második német kacérkodik a kivándorlással, míg az 55-65 éves korcsoporton belül 26 százalék az elvágyók aránya.

A Die Welt a fenti jelenséggel hozza kapcsolatba az RTL televízió Legyen ön is milliomos műsorának nézettségét a keleti tartományokban. Eszerint a legtöbben a reformkommunista Baloldal pártjának hívei közül nézik rendszeresen a kvízműsort (25%), utánuk a liberális FDP támogatói következnek 17,7 százalékkal.

A címlapról ajánljuk