eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hova tűnt az olaj a Mexikói-öbölből?

Most, hogy megfékezték a szivárgást az elsüllyedt olajfúró torony alatt a Mexikói-öbölben, immár a tisztítási munkálatok kerülnek a figyelem középpontjába, és felmerül a kérdés: mi lett azzal az olajjal, amely három hónapon keresztül ömlött a tengerbe?

Többszöri sikertelen próbálkozás nyomán a kút üzemeltetője, a BP és az amerikai hatóságok végül július 15-én jelentették be, hogy egy olajfogó sapka segítségével megfékezték a szivárgást. Ezalatt a különböző becslések szerint 397-715 millió liter nyersolaj került a tengerbe, de az olajtársaság ennek csak egynegyedét tudta összegyűjteni.

Pedig a tenger szintjén a BP hatalmas erőfeszítéseket tett a helyzet rendezésére: 411 helyen égette el az összegyűlt olajat vagy gázt, és több száz hajóval fölözte le a víz felszínén lebegő ragacsos folyadékot.

A kérdés már csak az, hogy mi lesz azzal az olajjal, amelyet nem sikerül kiszűrni az óceánból?

Erre többféle válasz adható: néhány szakértő úgy gondolja, hogy lenyelik a tengeri élőlények, a kevésbé optimisták pedig azt állítják, hogy a kőolaj akár az öböl mélyén is rekedhet.

Mindenesetre amióta nem folyik az olaj, a hatóságoknak nagyítóval kell keresniük az összegyűjtendő szennyeződést a víz felszínén. "Több százezer kisebb olajfolt oszlik el a víz tetején, egy hatalmas területen. Nagy kihívás megtalálni, hogy hol helyezkednek el" - magyarázza Thad Allen tengernagy, az amerikai kormány kijelölt megbízottja.

Ahogy közeledik az olajkatasztrófa elleni harc utolsó állomása - jövő héten várható a kút végleges lezárása -, Thad Allen már a jövőre gondol: a partokon keletkezett károk felmérésének aprólékos munkájára. Több, mint ezer kilométer hosszú szakaszon érte el a szennyeződés a tengerpartot.

S a partok megtisztítása mellett még ott van a mocsarakban megrekedt olaj kérdése is, ami egyes szakértők szerint kemény fejtörést okozhat. Ed Owens geológus, akit a BP a partok védelmének megszervezéséhez alkalmaz, nem ért egyet a vészmadarakkal. Szerinte a buja növényvilágot rejtő ingoványok néhány hónapon belül megbirkóznak a kőolajjal, mivel csak kis mennyiségű szennyeződés érte őket.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×