eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tönkreteheti a turizmust a vörös-tengeri olajszennyezés

Évente több millió turista érkezik a Vörös-tengerhez, sokan búvárkodni mennek, ám ha a Hurghada közelében álló olajplatformból szivárgó olaj tönkreteszi a színpompás élővilágot, elmaradhatnak a látogatók - mondta az InfoRádiónak a környéken dolgozó búvároktató.

A búvárkodás szerelmesei számára a Vörös-tenger korallzátonyainak színpompás élővilága jelenti a legnagyobb vonzerőt, a népszerű egyiptomi üdülőhely, Hurghada közelében egy olajfúró platformból szivárgó olaj azonban tönkreteheti a turizmust - mondta az InfoRádiónak a környéken dolgozó búvároktató.

Az egyiptomi hatóságok hétfőn ismerték el, hogy baj van, bár Magdi Radi egyiptomi kormányszóvivő szerint a tengerbe került olaj mennyisége nem számottevő. A szivárgást a múlt héten észlelték, és már nagyrészt elfojtották - tette hozzá.

A nyersanyag a Hurghadától északra található Dzsebel al-Zejt olajplatformból szivárog. Az egyiptomi kormány napokon át titkolta a balesetet, egyes vélemények szerint azért, hogy ne riassza el a turistákat.

A környékre búvárkodni vágyók milliói látogatnak el évente, akik nyilvánvalóan más utazási célpontot választanak, ha a korallzátonyok a szennyezés hatására holt kővé válnak. A vízbe került olaj elpusztítja a halakat is, így nem marad látnivaló - jegyezte meg Kollár K. Attila.

Az InfoRádió által megkérdezett olajipari szakértő szerint három évtizede - egy 1986-os északi-tengeri katasztrófa óta - igen szigorú szabályok vonatkoznak a tengeri olajkutatásra, kitermelésre és szállításra, a gyakorlatban ez átlagosan másfél százalékos kibocsátással történik.

Szabó György hozzátette: nincs egységes vészjelzőrendszer, amelyen keresztül a fedélzetek tulajdonosai, illetve működtetői közreadják a hírt, ha baj történik. Amennyiben ezek tőzsdén jegyzett társaságok, a tőzsdei szabályok előírják a tájékoztatást, ha azonban nem, a cégeket nem lehet kötelezni erre.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×