eur:
388.64
usd:
361.54
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megegyezett a programtézisekben az alakuló szlovák kormánykoalíció

Szerdán lejár a Robert Ficónak adott kormányalakítási megbízás határideje Szlovákiában. Közben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani, megegyezett a programtézisekben - közölte Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje.

A szlovákiai választásokat tíz napja a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte közel 35 százalékos eredménnyel, de láthatóan nem akadt koalíciós partnere, egyedül pedig képtelen többségi kormányt alakítani. A Smer eddigi koalíciós partnerei közül a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éppen csak bejutott a parlamentbe, míg a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nem tudta átlépni a bejutási küszöböt.

Robert Fico kapott kormányalakítási megbízatást az államfőtől, amelyet szerdán várhatóan visszaad Ivan Gasparovicnak. Az elnök szerdán délután fogadja az alakuló jobbközép koalíció képviselőit, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová.

A jobbközép koalíció létrehozásáról a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt állapodott meg. A koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.

A négy párt a programtézisekben már meg is egyezett. Iveta Radicová, az SDKU kormányfőjelöltje a kiemelt feladatok közül megemlítette a közkiadások helyzetének javítását, Szlovákia eladósodásának megállítását, a korrupció és a kliensi rendszer elleni harcot, az igazságszolgáltatás reformját, a parlamenti képviselők mentelmi jogának szűkítését, a járulékok rendszerének átalakítását és az árvízkárok gyors helyreállítását. "Nem fogunk adót emelni" - szögezte le.

Ugyanakkor elismerte: vannak tézisek, amelyekben nem sikerült közös nevezőre jutni a pártoknak, így ezek nem is kerülnek be a jövőbeni programba. Ezek között említette a lelkiismereti szabadság védelmét, az állam és az egyház viszonyát, az egyneműek regisztrált partnerségét és a marihuána fogyasztás másfajta, enyhébb kezelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Néhány hónappal azt követően, hogy Grúzia (Georgia, Szakartvelo) megkapta az EU-s tagjelölti státuszt, a grúz parlament egy sokak szerint a hasonló orosz törvény által inspirált, a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt fogadott el, melynek célja a nem kormánybarát civil szervezetek és az ellenzéki média megregulázása. A törvény miatt napokon keresztül tartó, erőszakba forduló tüntetések zajlottak a főváros, Tbiliszi utcáin. A populista Grúz Álom vezette Grúzia ezzel rohamos léptekkel távolodik attól a Nyugattól, ahova egyébként törekszik, dicséreteket kap viszont attól az Oroszországtól, amely az ország területének egyötödét megszállva tartja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 05:13
×
×
×
×