eur:
387.72
usd:
359.64
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

A dohányadó emelésével javítanának a költségvetési mérlegen

Az amerikai New York szövetségi állam a dohányosokat sújtó adó emelésével igyekszik javítani a költségvetési mérlegen.

Júliustól mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a cigarettázóknak a szorult pénzügyi helyzetben levő államban; a törvényhozás Albanyban minden doboz cigarettára 1,6 dolláros extra adót rótt ki. Így egy doboz átlagára 9,2 dollárra emelkedik - írta a The New York Times.

New York városában, amely saját cigarettaadót hajt be, még ennél is magasabb, 11 dollár lesz átlagosan egy doboz ára.

De nemcsak a cigizőknek, hanem az egyéb dohányosoknak is többet kell majd fizetniük. A szivarok és egyéb dohánytermékek kereskedelmi adója 46-ról 75 százalékra növekszik augusztustól.

Az állam olyannyira elkeseredett pénzügyi helyzetben van, hogy ismét adót vezetnek be - szeptembertől - az indián rezervátumokban idegenek által vásárolt cigarettára (ez eddig adómentességet élvezett). A hasonló, 1990-es évek eleji kísérlet erőszakos zavargásokhoz vezetett.

New York állam kormányát csőd, s emiatt működésképtelenség fenyegeti; a dohányadók emeléséből származó 440 millió dollárból a tervek szerint egészségügyi - egyebek mellett dohányzásról leszoktató és rákellenes kutatási - programokat fognak támogatni.

Az állami törvényhozás a pártvonalak mentén teljesen megosztott volt a dohányadók emelésének kérdésében, az összes republikánus politikus nem szavazatát kellett a demokrata többségnek legyőzni.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×