eur:
388.35
usd:
360.92
bux:
68778.79
2024. május 9. csütörtök Gergely

Eltitkolt olajszivárgás a Vörös-tengeren Hughadánál

Az egyiptomi hatóságok több napos titkolózás után elismerték, hogy szivárog az olaj egy olajfúró platformból a Vörös-tengeren, nem messze a népszerű üdülőhelytől, Hurghadától.

Magdi Radi egyiptomi kormányszóvivő szerint a tengerbe került olaj mennyisége nem számottevő. A szivárgást a múlt héten észlelték, és már jelentős mértékben elfojtották - tette hozzá.

A nyersanyag az egyiptomi turistaparadicsomtól, Hurghadától északra található Dzsebel al-Zejt olajplatformból szivárog. Az egyiptomi kormány napokon át titkolta a balesetet, egyes vélemények szerint azért, hogy ne riassza el a turistákat

Egy hurghadai környezetvédő csoport biológusa, Ahmed el-Drubi azt mondta, hogy a múlt héten csütörtökön leállt az olajszivárgást, de hétfő délután újra elkezdett ömleni az olaj a tengerbe. Egy szuezi olajipari cég névtelenül nyilatkozó illetékesei szerint az olaj mintegy 160 kilométeres partszakaszt szennyezett be, és üdülőhelyek is érintettek.

Mahmúd Iszmáil, a környezeti katasztrófák elhárításával foglalkozó hivatal vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a tengerpartokon okozott szennyezés minimális, és néhány nap alatt felszámolják a károkat. Elismerte ugyanakkor, hogy a vörös-tengeri szigeteken rosszabb a helyzet, és a korallzátonyok, illetve Tavíla-szigetek kármentesítése lesz a legnehezebb.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×