eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Beterítheti Európát a vulkáni hamu

A brit légügyi hatóság magyar idő szerint este hét óráig repülési tilalmat rendelt el a brit légtérben a térségbe sodródott vulkáni hamu miatt. Hasonló intézkedést léptettek életbe Írországban, és a tilalomhoz öt órakor Dánia is csatlakozik. Akár az európai légtér egészét beterítheti az egyik izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett vulkáni hamu - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

A vulkáni hamu komoly veszélyt jelent az utasszállító gépekre: éppen abban a magasságban, tíz-tizenegy ezer méteren terjed, ahol ezek a repülők közlekednek, a hajtóművekbe jutva pedig üvegszerű anyaggá alakul át és leállítja azokat - mondta az InfoRádiónak az AEROmagazin főszerkesztője.

Nem túlzott az óvatosság, okkal zárta, zárja le a brit, az ír és a dán légügyi hatóság az ország fölötti légteret, hiszen az elmúlt évtizedekben többször is csaknem tragédia is történt a tűzhányókból felszabaduló hamu miatt.

Az első ilyet 1982-ben, Indonéziában jegyezték fel, akkor a British Airways gépe repült bele egy vulkánihamu-felhőbe. A személyzet már felkészült a kényszerleszállásra, de süllyedés közben lehűltek annyira visszahűltek a hajtóművek, hogy újra be lehetett őket indítani, így a repülő végül sikeresen eljutott Jakartába.

Hét évvel később egy Amszterdamból az alaszkai Anchorage-ba tartó járattal történt ugyanez, de az utasoknak akkor sem esett bajuk - tette hozzá Sajtos Zoltán.

Európában nagyon ritkán fordul elő, hogy több ország légterét le kell zárni, főleg időjárási körülmények miatt, ám a Távol-Keleten, tájfunveszély esetén gyakran leállítják a légi forgalmat.

A légi közlekedésben a legfontosabb a repülés biztonsága, éppen ezért ebben az esetben az utasoknak meg kell érteniük, hogy a saját érdekükben nem szállhatnak fel. Ez olyan vis maior, olyan időjárási körülmény, amire nem is tudnak felkészülni a légitársaságok és a repülőterek - fűzte hozzá az AEROmagazin főszerkesztője.

Egész Európát beterítheti a hamu

Akár az európai légtér egészét beterítheti az egyik izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett vulkáni hamu - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

Fodor Zoltán kifejtette: a hamu terjedése csütörtök estig a Skandináv-térséget, a Brit-szigetek térségét, illetve már Franciaország északi részét és Dániát is elérheti, és arra lehet számítani, hogy a vulkáni hamu péntek reggelre eljuthat Lengyelország fölé is. A hétvégi helyzetet még nem lehet megmondani, de amennyiben olyanok lesznek a légköri viszonyok, elképzelhető, higy Európa más részeit is érintheti a hamu - tette hozzá.

A vulkáni hamu nehezen keveredik el a légkörben, így pár napig eltart, míg kitisztul a levegő - közölte a szakember.

Kerülőúton mehetnek a delegációk

A légierő volt vezérkari főnöke az InfoRádiónak elmondta: abban az esetben is megoldható a delegáció légi közlekedése a tragikusan elhunyt lengyel elnök szombati gyászszertartására, ha az izlandi tűzhányó kitörése miatt a brit légtérbe került vulkáni hamu nem oszlik el, esetleg beteríti egész Európát. Kositzky Attila szerint ha szükséges, kerülő útvonalat is lehet választani.

Hanganyag: Farkas Dávid és Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×