eur:
394.4
usd:
370.04
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A görög kormány dacol a nyomással

Előbb-utóbb el kell fogadnia Görögországnak azt a 30 milliárd eurós mentőcsomagot, amelyet az eurozóna tagállamai ajánlottak fel Athénnak vasárnap vélik az InfoRádió által megkérdezett szakértők. A görög kormány viszont saját maga oldaná meg a gondokat az uniós, a piaci és a lakossági nyomás ellenére.

A legfontosabb referencia-mutatók szerint az elmúlt hónapokban sem nőtt a befektetői bizalom Görögország iránt, holott az athéni kormány és az Európai Unió is számos erre irányuló intézkedést tett már. A kabinet több stabilizáló döntést hozott már, és csütörtökre elő is készített egy komplex adóreformot, amelytől 5-10 milliárd eurós pluszbevételt vár a kormány.

Az Európai Unió pedig már hónapok óta ajánlgatja segítségét: az eddigi lebegtetések után vasárnap az eurozóna pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy 30 milliárd eurót ajánlanak fel Athénnak, amit a Nemzetközi Valutaalap egészíthet ki 10-15 milliárd euróval. Mindezt 5 százalékos kamattal, ami Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője szerint magas is meg nem is.

"Alacsonyabb annál, mint amilyen kamattal ma Görögország hozzá tud jutni a hiteleihez. 7,5%-kos kamaton tudta már csak felvenni a kölcsönöket, tehát így ez jelentős könnyebbség lesz. Viszont magasabb annál, mint amekkora kamattal az IMF adná a pénzt Görögországnak" - mondta.

Hiába az alacsony kamat, a portfolio.hu elemzője szerint így is kétséges, hogy ez le tudná téríteni Görögországot az adósságpályáról. Athén hónapok óta elzárkózik a nemzetközi segítségtől, mondván, saját maga próbálja megoldani a gondokat. Weinhardt Attila viszont úgy látja, nem csökkent az államcsőd-veszély, sőt, tavaszra nőtt is.

Azt mondta, a görögöknek rövid időn belül el kell fogadniuk ezt a csomagot, ez hetekben mérhető, saját maguk ugyanis nem lesznek képesek finanszírozni azt az adósságot, ami néhány héten belül lejár. Április 20-án, és május 19-én is lejár egy-egy 8 milliárd dolláros kötvénypakk, és a görög államadósság-kezelőnek nincs már akkora készpénztartaléka, hogy ezt ki tudná fizetni.

Weinhardt Attila szerint hiába óriási összegű a mentőcsomag, pont kétszer annyi, mint a magyar hitelkeret volt, de ez a pénz arra lenne elég, hogy Görögország kifizesse az idén lejáró adósságokat és az idei államháztartás-hiányt. A lakosság is érzékeli a helyzetet, és az eddigi munkabeszüntetések mellett a napokban sztrájkot hirdettek a taxisok, az ügyvédek, az őstermelők, az oktatási és tömegközlekedési dolgozók is a megszorítások és az adórendszer átalakítása miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×