eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lezuhant a lengyel államfő repülőgépe

Lezuhant Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép. Erről egy lengyel tisztségviselő számolt be a szmolenszki repülőtéren.

Az orosz sajtó beszámolója szerint 87 ember tartózkodott a repülőgépen. Kaczynski elnök társaságában volt a felesége, Maria, s több más kormányzati tisztviselő.

Ugyancsak a gépen volt, Slawomir Skrzypek, a lengyel központi bank első embere is. Szergej Antufijev, a szmolenszki régió kormányzója szerint nincs túlélő. "A gép lekaszálta a fák tetejét, s a becsapódáskor elemeire törött." - mondta.

A lengyel Fakt című napilap internetes kiadása ugyancsak tényként rögzíti, hogy a katasztrófát senki sem élte túl.

A lengyel delegáció a katyni vérengzés 70. évfordulóján szerette volna kegyeletét leróni. A repülőgép Moszkvából indult, helyi idő szerint 10 óra 56 perckor (magyar idő szerint 7 óra 56 perckor) zuhant le.

Donald Tusk lengyel miniszerelnök rendkívüli kormányülést hívott össze, a miniszterek mind úton vannak Varsóba - írja a Gazeta Wyborcza című lap. Dimitrij Medvegyev orosz elnök egy különleges bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja a lengyel repülőgépének balesetét, illetve a helyszínre küldte különleges ügyekért felelős megbízottját.


Lech Kaczynskit 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×