eur:
396.82
usd:
355.53
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Választás előtt: Tádzsikisztánban a helyzet (majdnem) változatlan

Tádzsikisztánban parlamenti választásokat tartanak; elemzők szerint a voksolás eredménye megerősíti az országot 17 éve irányító államfő, Emomali Rahmonov hatalmát.

Az ország 3,5 millió szavazásra jogosult polgára 5 évre választja meg a parlament 63 fős alsóházát. Jelenleg az elnököt támogató Tádzsikisztáni Népi Demokratikus Párt 51 mandátummal rendelkezik az alsóházban, és várhatóan a mostani választáson is ez a párt nyeri el a képviselői helyek nagy többségét. Elemzők az egyetlen hivatalosan bejegyzett, vallási alapon szerveződő tömörülésnek, az Iszlám Újjászületés Pártjának a megerősödését is előre vetítik. A mozgalomnak jelenleg mindössze két képviselője van a törvényhozásban. Nyugati megfigyelők eddig sosem minősítették szabadnak és igazságosnak a tádzsikisztáni választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Óriási energetikai pályázat indul ősszel: itt a kormány új terve

Óriási energetikai pályázat indul ősszel: itt a kormány új terve

A közelmúltban társadalmi egyeztetésre került egy új rendelettervezet, amely jelentős változásokat hozhat a távhőrendszerek működésében Magyarországon. A rendelet célja a megújuló energiaforrások, mint a geotermia és a biomassza, nagyobb arányú bevonása a távhőtermelésbe, csökkentve ezzel a földgázfüggőséget és a költségeket. Az állami és önkormányzati intézményeket érintő hődíjak csökkentése mellett a távhőszolgáltatók nyereségrátájának növelése is szerepel az Energiaügyi Minisztérium terveiben, amely hozzájárulhat az új beruházások megvalósulásának elősegítéséhez – nyilatkozta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a távhőrendszereket érintő változtatásokról a Portfolio-nak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×