INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Haiti földrengés - Meghaladta a 110 ezret a halottak száma

InfoRádió / MTI
Meghaladta a 110 ezret a haiti földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte helyi idő szerint pénteken a karibi ország belügyminisztériuma.

A haiti hatóságok által előzőleg ismertetett veszteségmérlegben még 75 ezer halálos áldozat szerepelt.

A karibi országba humanitárius misszióra vezényelt amerikai haderő korábban úgy becsülte, hogy a természeti csapásban 150-200 ezer ember veszíthette életét. Ken Keen tábornok, az amerikai katonák parancsnoka később ezt úgy pontosította, hogy "munkahipotézisről" van szó.

Pénteken, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgást követő tizedik napon két túlélőt emeltek ki élve a romok alól: egy 84 éves nőt - az első jelentések még 69 évben jelölték meg az életkorát - és egy 22 éves férfit.

Ennek ellenére a port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást - jelentette be szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője.

"A kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést. A nemzetközi mentőalakulatok 132 túlélőt mentettek ki" legalább a romok alól a katasztrófa január 12-i napja óta - mondta az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

A címlapról ajánljuk