INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Wirtschaftsblatt: Magyarország a kör négyszögesítésével próbálkozik

InfoRádió / MTI
Magyarország a kör négyszögesítésével próbálkozik címmel közölt cikket szerdai számában az osztrák Wirtschaftsblatt a jövő évi parlamenti választás kilátásairól.

A Bajnai-kormánynak a mély recesszió ellenére sikerült az idei GDP-arányos költségvetési hiányt 3,8 százalékára leszorítania - írta a gazdasági napilap. Az eredményt dicséri az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a gond csak az, hogy a magyarok "nem Bajnait akarnak". Az MSZP abban reménykedik, hogy megakadályozhatja a Fidesz kétharmados győzelmét, közvélemény-kutatások alapján azonban ez valószínűtlennek tűnik. A Fidesz vélhetően egyedül alakít kormányt - írta a Wirtschaftsblatt.

Az "esélytelen" MSZP a költségvetés szanálásának folytatását ígéri, az MDF privatizálást, a Jobbik a külföldi befektetetések kisajátítását és az államadósság visszafizetésének leállítását akarja. A Fidesz a takarékossági kurzus visszafordítására összpontosít, s hogy költséges választási ígéreteit finanszírozza, a költségvetési hiány növekedését választja - állt a cikkben.

A kérdés az, hogy a nemzetközi hitelezők, mint az IMF és az EU egyetértenek-e a Fidesz tervével a magasabb hiányról. Nemleges válasz esetén "román mintára" politikai káosz fenyegeti Magyarországot, "igen" esetén a konvergencia-pálya vége, és ebben az esetben a távoli jövőbe tolódik az euró bevezetésének időpontja - vélekedett a Wirtschaftsblatt.

A címlapról ajánljuk