eur:
385.37
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Novemberben kezdődik a H1N1 influenza elleni oltás Csehországban

Novemberben kezdődik az új vírusú influenza elleni oltás Csehországban - közölte a cseh egészségügyi tárca.

A prágai minisztérium szerint november közepén 500 ezer H1N1 vírustörzs elleni oltóanyagot kap Csehország, amellyel elsősorban a krónikus betegségben szenvedőket, az egészségügyi dolgozókat és a válságstruktúrákban dolgozókat oltják be. A tárca részletes programot dolgozott ki, amelyet hétfőn a kormány elé terjesztenek.

A félmillió vakcinából 250 ezret a krónikus betegek, 160 ezret az egészségügyi dolgozók, míg 90 ezret a válságstruktúrákban dolgozók kapnak. A oltás pontos terve október végéig készül el.

Az illetékesek már kijelölték az egyes körzeti orvosokat, akik az oltás végezni fogják. A programba az egészségbiztosítókat is bevonták, amelyek nyilvántartásaik alapján a hatóságoknak átadják a krónikus betegek jegyzékét.

Csehországban egyébként éles vita bontakozott ki az új H1N1 vírustörzs oltóanyagával kapcsolatban, s a cseh orvosok jelentős része elutasítóan viszonyul a szérumhoz.

"Az orvosok elutasítják, hogy kísérleti nyulak legyenek" - jelentette ki Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke. Kubek az orvosok elutasító magatartását azonban azzal a szerződéssel is magyarázza, amelyet a cseh egészségügyi minisztérium kötött a jövőbeni szállítókkal.

"A tárca a szerződésben rögzítette, hogy nem visel semmiféle felelősséget a vakcina esetleges kedvezőtlen mellékhatásaiért, és azok következményeiért. Ez nem más, mint a felelősség áthárítása. Csodálkozom, hogy az állam ilyen szerződést köthetett" - nyilatkozta Kubek.

Hosszabb távon a cseh állam a lakosság mintegy 20 százalékának a beoltásával számol.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×