eur:
401.36
usd:
366.83
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Szomáliában megszökött az egyik elrabolt francia titkosszolgálati ügynök

Szomáliában megszökött elrablóitól szerdán az egyik francia titkosszolgálati ügynök, és sikerült bemenekülnie az elnöki palotába. A rendőrség szerint három emberrablót megölt, de ő azt állítja, hogy az alvó őröktől lépett meg.

A két francia a párizsi külügyminisztérium hivatalos megbízása alapján biztonságpolitikai területen segítette a szomáliai kormányt. Július közepén rabolták el őket fegyveresek Mogadishuban, a szomáliai fővárosban. A hírek szerint mindkettőjüket "eladták", és azóta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő al-Shabab szomáliai milícia fogságában voltak. Párizs kísérletet tett a tárgyalásos kiszabadításukra, de ez nem hozott eredményt.

A jó egészségben lévő Marc Aubriere a BBC rádiónak elmondta, hogy "az őrök nagyon fáradtak és álmosak voltak. Senkit sem öltem vagy sebesítettem meg szökés közben" - jelentette ki.

A szomáli rendőrségen viszont úgy tudják, hogy a francia végzett három őrével. "Úgy tudjuk, hogy megölte a Shabab három emberét. Nem értem, hogyan történt, de ő már a kormány kezében van" - mondta Mogadishu egyik rendőri vezetője.

A francia külügyminisztérium közölte, hogy "bizonyos állításokkal és híresztelésekkel ellentétben (a kiszabadulás) erőszak nélkül történt, és Franciaország nem fizetett váltságdíjat. A másik túsz még az emberrablóknál van."

Az Afrikai Unió békefenntartói azt közölték, hogy Aubriere az elnöki palotából az ő táborukba került, majd felült egy Kenyába tartó repülőgépre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×