INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nem egészségesebbek, csak félnek betegek lenni az emberek

Infostart / InfoRádió
A gazdasági válság közvetve kihatott a német dolgozók egészségére is, az elmúlt fél esztendőben jelentősen visszaesett a táppénzesek száma. A munkaügyi minisztérium szakemberei azonban ezt nem azzal magyarázzák, hogy az emberek egészségesebbek lennének, hanem azzal, hogy eluralkodott a munkahely elvesztésétől való félelem.

Január elseje óta az állandó alkalmazásban lévő dolgozók átlagosan 3,5 napot töltöttek táppénzen. Ez rekordnak számít az idevonatkozó statisztikai adatok feljegyezésének megkezdése óta. 1995-ben még közel hét volt a betegség miatt otthon töltött munkanapok száma.

A berlini munkaügyi minisztérium szóvivője azonban óvott a téves következtetésektől, mert - mint hangsúlyozta - a most közzétett statisztikából helytelen lenne azt kiolvasni, hogy Németországban egészségesebbé vált a dolgozó réteg.

Nem titkolta azonban, hogy számos jel utal a felmondástól való aggodalomra, noha a törvények szerint betegség miatt senkit sem lehet kitenni a munkahelyéről.

A Szakszervezeti Szövetség elnökhelyettese ezzel kapcsolatban rámutatott arra is, hogy válság hatására a munkaadók is szigorították elvárásaikat az alkalmazottakkal szemben. Utalt arra is, hogy a szakszervezetek által készített felmérés szerint a dolgozók közel 80 százaléka évente legalább egyszer még betegség esetén is bemegy a munkahelyére, egynegyede pedig inkább szabadságot vesz ki, ahelyett hogy szabályosan táppénzre menne.


A címlapról ajánljuk